Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До средата на май се чака забрана на бурките и в Пловдив

03 май 2016, 09:00 часа • 446 прочитания

След Пазарджик и Стара Загора, Пловдив се очертава като третия в България град, в който ще има забрана за носене на бурки.

Вносител на предложението в Пловдив отново е член на „Патриотичния фронт” – Александър Сиди. Според него не е логично при „доказани случаи” в Пазарджик и Асеновград да се пренебрегва Пловдив. Той не уточни къде в Пловдив е видял жени с бурки, като добави, че забраната ще е „за всякакви дрехи и аксесоари”, които покриват лицето. Такива дрехи не са част от традиционния ислям, добави Сиди. Забраняват се бурки, никаб и хиджаб, уточни общинският съветник, като добави, че може да се ходи със забрадка. Според него мярката е превантивна.

До 500 лева за първо провинение и до 1500 лева за последващо провинение е предложението на Патриотите за санкция при носене на бурка. Надяваме се колегите в Общинския съвет да го приемат и да влезе в сила от 17 май нататък, заяви Сиди. На 17 май предстои сесия на Общинския съвет.

Бурки при нас няма, категорични са жители на пловдивския квартал „Столипиново”, интервюирани от Нова телевизия. Те не считат наредбата за проблем, защото в Пловдив нямало такива жени. Няма и фереджета при нас, добавят жители на „Столипиново”. Те коментираха, че почти целият квартал е ислямски. Преди не вярваха, но вече не е така, каза човек, който бил приел исляма още преди 20 години. Моята жена ходи само с кърпа, каза още той.

Гледам с Корана заедно да вървя. Не искам никакви пари, заяви и жена-мюсюлманка, която носеше забрадка. В Пловдив не се плаща да се носят бурки, категорични бяха хората.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес