Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатни стават детските градини в община "Родопи"

21 декември 2020, 07:35 часа • 1453 прочитания

Детските градини и яслените групи на територията на населените места в община „Родопи” стават безплатни от началото на новата година. Таксата от 35 лева, която сега родителите плащат месечно, ще бъде поета изцяло от общинския бюджет. Инициативата е на кмета на община „Родопи” Павел Михайлов. Предложението бе внесено в деловодството на Общинския съвет, за да бъде представено пред председателите на комисии. Докладната предстои да се разгледа на последното за годината заседание в края на този месец.

Целта на общинската управа е да се подпомогнат младите семейства и да се намали стойността на една от основните тежести в семейния бюджет. Предложението на кмета получи подкрепата и на коалиционните партньори Георги Цанков и Неази Таир. „Годината беше изключително трудна и напрегната за всички. Затова ще направим всичко по отношение на бюджет 2021 г., за да подкрепим семействата и да осигурим средствата, необходими да покрият сумата на децата, посещаващи детски градини и ясли в общината. По този начин ще бъде предоставен равен достъп до образователната система”, коментира кметът на община „Родопи” Павел Михайлов.

Липсата на такса няма да повлияе по никакъв начин върху качеството на храната, категорични са от управа. На територията на населените места в община „Родопи” има 12 детски градини и девет яслени групи. В тях към 31-ви ноември са записани над 900 деца.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес