Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникална операция на ръка извършиха лекари в УМБАЛ - Плевен

04 април 2016, 10:00 часа • 8078 прочитания

Екип лекари от Плевен извършиха уникална операция в Университетската болница, при която бе спасено функционирането ръката на пациент, информираха от пресцентъра на здравното заведение.

По време на хирургическата интервенция е приложен извънплексуален трансфер, т.е. трансфер от съседни здрави функциониращи нерви. Операцията е проведена от екип проф. д-р Вихър Ковачев,д.м.н., д-р Емил Симеонов, д-р Манчо Ковачев, д-р Огнян Матков и д-р Хаджиев.

"В последния случай от преди няколко дни обаче патологията беше много тежка. Налице беше тотално откъсване на нервните коренчета на прешлени от C5 до Т1 от гръбначния мозък. Особеното в тези случаи е, че частта, за която трябва да се хване нервния присадък, не бе налице.

В тази ситуация прекъснатите части на нервния сплит се съединиха с два съседни здрави нерва – това е особен вид свързване по метода на бразилския лекар Витербо.

При тази техника донорният нерв дава трансмисионни импулси и възстановява целостта на увредения сегмент, при това без да пострада функцията му”, разказа проф. Ковачев.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес