Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Шареният“ общински съвет в Плевен ще взима трудни решения

04 ноември 2019, 13:15 часа • 6229 прочитания

Девет партии и коалиции влязоха в новия Общински съвет на Плевен. Нито една от тях няма сериозен превес над останалите. От общо 41 общински съветници с най-много представители в местния парламент е ГЕРБ – 10. Втора е БСП за България с 8 съветници. Трета е местната коалиция „Демократична България – Обединение“ (СДС, БЗНС), която подкрепи кандидатурата на спечелилия отново кметските избори Георг Спартански – тя има 7 общински съветници. След тях са БДЦ – с 4, ВМРО – с 4, АБВ – с 3, ДПС – с 3, Гергьовден – с един, и „Воля“ - с един.

И досегашния Общински съвет на Плевен беше „шарен“. Първите три политически сили и в него бяха същите. ГЕРБ беше с 10 съветници, местната коалиция, подкрепяща Георг Спартански, беше с 9, а БСП – с 5. БДЦ, АБВ, ДПС и „Народен съюз“ имаха по трима съветници, „Глас народен“ - двама, „Атака“ и НФСБ по един. При вземането на важни решения се формираха различни мнозинства, но най-често те бяха „леви срещу десни“.

В новия местен парламент още по-трудно ще се сформират мнозинства. Коалиционните партньори на национално ниво ГЕРБ и ВМРО заедно имат 14 общински съветници в Плевен. Местната коалиция, която подкрепя Георг Спартански, вероятно ще може да разчита на групата на АБВ и на БДЦ – трите политически сили имат заедно 15 общински съветници. Въпросът е към кого биха се присъединили съветниците от останалите политически сили. Още по-сложна става задачата, когато трябва да се постигне квалифицирано мнозинство за решаването на важен проблем на общината.

 

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес