Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С поредица от културни събития Плевен ще отбележи 142 години от освобождението си

04 декември 2019, 13:31 часа • 3154 прочитания

В Плевен днес започва поредица от изложби, спектакли, концерти и други културни събития, посветени на 10 декември – деня, в който преди 142 г. градът е освободен от турско робство.

Тази вечер в 17,30 ч. в плевенския Арт център ще бъде открита юбилейната изложба „Убежище” на художника Иван Велчев – Йово по повод неговата 70-годишнина. Половин час по-късно в зала „Катя Попова“ театрална формация „Експрес” на местното читалище „Извор 1959” ще представи спектакъла „Оркестър Титаник” от Христо Бойчев.

В понеделник, 9 декември, в 11,00 ч. в Панорама „Плевенска епопея 1877” ще бъде открита изложба „90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин”. Известният руски художник е автор на живописната част на Панорамата.

Новочеркаският музей за история на Донското казачество гостува на Плевен със свои експонати.

В същия ден в 12,00 ч. в Регионалния исторически музей ще започне конференция на тема „Светата православна църква – място и роля в Освобождението на България и мотивацията на Русия в Руско-турската война 1877 – 78 г.”.

Вечерта в галерия Дарение „Колекция Светлин Русев ще бъде представена книгата на Никола Филипов „Чий шпионин е княз Ростовски?”. А в 18,00 ч. в зала „Катя Попова“ ще започне Празникът на възрожденската и патриотичната песен.

На 10 декември плевенчани ще почетат загиналите за тяхната свобода с тържествен ритуал на пл. „Възраждане”, който започва в 11.00 ч. След това в театър „Иван Радоев“ ще започне празничен концерт на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел - Ангелогласния” с диригент Кристиан Попов.

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес