Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Над 160 прасета в Плевенско са унищожени заради Африканската чума, засегнати са 13 села

11 юли 2019, 17:25 часа • 3886 прочитания

Над 160 прасета са унищожени досега в Плевенска област заради Африканската чума по свинете. Заразата е засегнала основно общините Никопол и Гулянци. Локализирани са огнища на заболяването в 13 села -  Новачене, Жернов, Евлогиево, Муселиево, Въбел, Санадиново, Бацова махала, Трънчовица, Брест, Милковица, Долни Вит, Сомовит и Шияково. Повечето вече са обработени, до тази вечер трябва да бъдат обработени и останалите. Това съобщи директорът на ОДБХ в Плевен д-р Иван Йорданов пред свиканата днес след обяд Областна епизоотична комисия.

Заболяването се разпространява в региона с доста сериозни темпове. Целта е да спрем това разпространение и по възможност  то да бъде локализирано само на вече заразената територия. От днес на обяд имаме потвърден случай на заразено диво прасе в община Белене“, допълни д-р Йорданов.

След всяка евтаназия на прасета в домашно стопанство то се обработва с дезинфектиращи препарати. С автомобил на пожарната след това се  прави цялостна дезинфекция на населеното място. Изградени са КПП-та под формата на дъга по посока на вътрешността на страната – към Плевен и към Велико Търново и Враца. На тях автомобилите се спират за обработка и дезинфекция - за да се ограничи разпространението на заболяването на изток, на запад и на север. Където няма КПП-та, са направени дезинфекционни площадки. Отделно се извършват проверки на автомобилите - вече има 7-8 случая на превозвано месо, което хората се опитват да изнесат от заразена зона. Такива храни се конфискуват.

„Проблем за нас е, че има кметове на села, които отказват да ни съдействат. С помощта на полицията успяваме до някъде да се справим. Вижда се, че в селата от заразената зона хората сами си колят прасета още преди ние да стигнем до тях. Апелът ми е това месо да остане на място и да не се изнася от селищата. Най-добре е да се консервират, защото те са потенциален източник на вируса, който може да се изнесе извън зоната. Предвиждаме да проведем във всички общини информационна кампания, в която още веднъж да разясним ситуацията и да обясним на хората какво не трябва да правят“, каза още д-р Иван Йорданов.

Планираните от Областната епизоотична комисия мерки срещу разпространението на опасната зараза предвиждат да се създадат екипи за информиране на населението за болестта Африканската чума по свинете, създаване на организация за дезинфекция на засегнатите села, да се изградят КПП-та и др.

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес