Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георг Спартански връчи на маестро Пламен Джуров почетния плакет на кмета на Плевен

05 декември 2019, 15:38 часа • 2632 прочитания

Георг Спартански връчи днес почетния плакет на кмета на Плевен на диригента, композитора и общественика Пламен Джуров. Поводът е 70-годишнината на маестрото. Юбилеят ще бъде отбелязан тази вечер с празничен концерт на Плевенската филхармония и младата пианистка Дора Делийска в читалище „Съгласие“. Диригентската палка, естествено, ще бъде в ръката на Пламен Джуров.

„Като кмет на Плевен мога само да се гордея, че Пламен Джуров е един от голямата плеада фигури в областта на изкуството, които са започнали житейския си път от нашия град. Вероятно тази земя тук, този климат по някакъв вълшебен начин влияят така, че да имаме толкова много таланти в областта на културата. За мен наистина е чест, че г-н Джуров намери време в напрегнатото си ежедневие да дойде в Плевен и да направи подарък за почитателите на музиката“, каза Георг Спартански.

На връчването на плакета присъства и бившият плевенски кмет Румен Петков. „Маестро Джуров е ярко доказателство за чувство на принадлежност. През цялата си динамична кариера, която има и своите световни върхове, той нито за момент не загърби Плевен“, каза Петков.

„Това, че плевенското кметство застава зад този мой юбилей, е много задължаващо и много трогателно. Една трета от живота ми е минал в Плевен и тя е най-важната. В този град са най-светлите ми спомени, тук съм имал най-много творчески прояви, направени със свобода. По-голямата част от произведенията, които съм посвещавал, са били на плевенчани. И на концерта довечера ще има такова произведение - „Тост за Плевен“. Тази пиеса е много къса. Когато я създавах, си мислех как да обединя всичките си впечатления от Плевен. Общо взето в този град много се говори, при това – много често с противоречия и с напрежение. Но когато плевенчани се обединят около нещо, много трудно ще ги спреш. Точно това пресъздадох в тази пиеса“, разказа маестро Джуров.

 

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес