Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нодуларен дерматит във ферма край Пазарджик

31 май 2016, 14:47 часа • 889 прочитания

Констатирано е огнище на нодуларен дерматит във ферма край Пазарджик, като едно от животните е починало, съобщи на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия д-р Гошо Ганев, експерт в ОДБХ-Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик.

Животните от фермата, които са 105 на брой, са били на паша по поречието на река Марица. Едно от животните е паднало в реката, било е нахапано от комари и е развило клиничните симптоми на заболяването. Дни след заразяването животното е починало. Експертът уточни, че са взети проби и от останалите 104 говеда. Ако клиничната симптоматика при тях се докаже, всички ще бъдат умъртвени и загробени.

„Тъй като до фермата има още около 5 животновъдни обекта с около 100 животни, са взети проби и от всички тях. По този повод в Пазарджик предстои 100% -ва ваксинация на всички говеда, тъй като по изискване в периметър от 50 км от огнището на заболяването добитъка трябва да бъде подложен на ваксинация“, каза още д-р Ганев. Към момента в област Пазарджик има само един доказан случай на животно, заболяло и починало от нодуларен дерматит.

Съмнения за заболяването има и в град Сърница, откъдето се очакват резултати. Тай фермата е само от 5 животни. Специалистът уточни, че заболяването не се предава от животно на човек и няма пряка опасност за собствениците на животновъдните ферми.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес