Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пировият победител Борисов пак опита да се оправдае с ПП-ДБ, но разказът вече не хваща: Анализ

24 юни 2024, 17:15 часа

"Наблюдаваме пораженското поведение на победителя, който тръгна със предизборните заявките за "Борисов премиер", за коалиционно споразумение, за политически лица в кабинета, за отговорност, а сега след поредна победа на ГЕРБ сме на прага на... експертен кабинет на ИТН? За това ли ходихме на нови избори? Оказа се, че ГЕРБ са в най-неизгодната си преговорна позиция, а само преди два месеца бяха в удобното положение на управляваща опозиция и бяха на крачка да имат собствен премиер и правителство, което да движи реформи, както и да имат легитимация през коалиционния си партньор".

Реклама

Това коментира в интервю пред БНР младият политолог и редактор в Actualno.com Ивайло Илиев. По думите му консултациите при президента са ключови от гледна точка на поведението и позиционирането на Румен Радев към партиите, защото в предходни парламенти е показвал различно отношение.

Още: "Снайперисти са накацали в Банкя. На Балканите се случват такива неща": Заплашен ли е животът на Борисов? (СНИМКИ)

"От една страна може да бъде човекът, който гради мостовете и удължава срокове, но и неведнъж е показвал желание да вземе властта през служебните кабинети при предходната конституционна уредба", обясни Илиев.

Той прогнозира, че това може да са последните консултации, които Радев провежда като президент, а не участва в тях от другата страна.

Снимка: БГНЕС

"Уверен съм, че ако и този парламент не излъчи редовно правителство, то появата на президентската алтернатива, на която се бабува от няколко месеца, е неизбежна и го казвам със съжаление, защото партиите, които свалиха предишния кабинет, които предизвикаха новите избори и ги спечелиха и които сега се оправдават и търсят на кого да прехвърлят вината за ситуацията, същите тези партии ни тласкат точно натам и работят в полза на нови избори и поява на Радев", обясни още той.

Пировият победител

По повод провелите се консултации между държавният глава и ГЕРБ днес анализаторът отчете:

"Не виждам да има осъзнаване на реалностите - обяснява се патовата ситуация, обяснява се кризата и отново ПП-ДБ се вкарват като защитни тези. Само че сме в нова ситуация, в която вече Борисов не може да разкаже убедително своя политически разказ как едва ли не той е държавникът, а ПП-ДБ са некадърните с високото самочувствие, които не искат да го подкрепят. Но вижте, този разказ с това да се върти всичко около ПП-ДБ приключи и избирателите ясно казаха къде е мястото на тази коалиция, така че колкото по-бързо Борисов и Пеевски осъзнаят това, толкова по-бързо ще може да се излъчи стабилно редовно правителство с по-дълъг мандат", каза той.

Още: Кабинет на малцинството на ГЕРБ и с отцепници от "Величие"? Анализ на Добромир Живков (ВИДЕО)

По думите му е странно с каква смелост победителите на изборите вече плашат с нов предсрочен вот наесен: "Любопитно е как ще разкажат най-вече на своите избиратели как ГЕРБ за седми път не са реализирали мандат за управление". 

По повод лансираната идея за правителство на малцинството с първия мандат Илиев каза в ефира на Euronews България, че при по-нисък кворум подобен кабинет може да бъде гласуван. "Виждаме процесите в БСП и във "Величие", така че не изключвам подобен вариант. Въпросът е - кабинет нна ГЕРБ или кабинет на ГЕРБ и ДПС, тъй като и двете са в малцинство".

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес