Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кратко описание на изборите: Апатията е такава, че е чудно как ни има

11 юни 2024, 06:42 часа
Реклама

"Някой ден, след много години, изборите вчера ще са описани с едно изречение така:

"С рекордно ниска активност и 85% сгрешени бюлетини, санкциониран за корупция политик постигна рекорден резултат за своята партия".

Това е".

Така накратко лицето на неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ) и бивш зам.-главен редактор на в. "Капитал" Николай Стайков описа в личния си профил във Фейсбук какво стана според него на предсрочните избори за 50-то Народно събрание.

Официалните резултати

При изключително ниска избирателна активност - ЦИК все още не я е обявил окончателно, но към 16:00 часа на 9 юни е малко над 20% както за нашия парламент, така и за европарламента (активността в България за Европейския парламент), победител е коалицията ГЕРБ-СДС. На второ място се класира ДПС - това е върхов резултат за движението, чийто лидер в очите на обществото в момента е Делян Пеевски. Именно Пеевски е включен в американския списък "Магнитски": Официално: Седем партии влизат в парламента, ДПС финишираха пред ПП-ДБ

А Стайков добави и следното в друга публикация във Фейсбук: "Да описваш загубата на ПП-ДБ само с лошата комуникация на "сглобката" е доста елементарно. Проблемът е в това, което вървеше негласно с нея - достлук, или неписан пакт за ненападение с двамата политически съдружници на тъмно, Борисов и Пеевски. Което означаваше спиране на осветяването на техните схеми през изпълнителната власт и парламента и доста грозно имиджово изпиране, в пълен разрез с това, което си обещал на избирателите".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес