Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Софийски музикални седмици" отбелязват 90-годишнината на Васил Казанджиев

10 септември 2024, 12:10 часа • 451 прочитания

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" има честта да Ви покани на концерт по случай 90-годишнината на композитора, диригент и педагог академик Васил Казанджиев. Тържественото събитие ще се състои в присъствие на Маестрото на 30 септември 2024 г. от 19:00 часа в Камерна зала "България".

Още за Васил Казанджиев

Още: Концерт на бароковия ансамбъл от Антверпен "Зефиро Торна" на "Софийски музикални седмици"

Акад. Васил Казанджиев отбелязва своя 90-и юбилей на днешния 10-и септември. Роден през далечната 1934 г., от дете е запленен от музиката и започва да свири на китара и пиано, а на дванадесет вече композира. Първите му учители по композиция и дирижиране са Константин Илиев и Добрин Петков. След това учи композиция в класа на проф. Панчо Владигеров и дирижиране при проф. Владимир Симеонов.

Васил Казанджиев е една от най-ярките фигури на съвременната българска музикална култура, чието творчество е вдъхновение за поколения музиканти и ценители на изкуството. Започва кариерата си като диригент в Софийската опера, а след това става диригент на вече утвърдения и популярен "Софийски камерен оркестър", който по-късно е преименуван на камерен ансамбъл "Софийски солисти" и работи като негов главен диригент до 1978 г. Под ръководството на Казанджиев съставът се утвърждава като един от водещите оркестри на България и осъществява множество турнета в България и чужбина. Казанджиев се занимава активно със звукозаписна дейност, а също така и с преподаване в Консерваторията: четене на партитури (от 1960 г.) и оркестрово дирижиране (от 1984 г.). От 1985 г. е професор по оперно и симфонично дирижиране. През 2005 г. е избран за член-кореспондент на БАН. През 2015 г. акад. Васил Казанджиев е удостоен с Държавната награда "Св. Паисий Хилендарски".

В програмата на юбилейния концерт на 30 септември ще участват изтъкнати изпълнители като струнен квартет "Фрош", пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова – арфа, Виктор Теодосиев – валдхорна, които ще представят премиерни творби на неуморно пишещия Маестро.

Още: "Софийски музикални седмици" през септември отново с наситена концертна програма

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес