Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов симфоничен оркестър изнася концерти в Дряново и село Скалско

21 август 2024, 17:34 часа • 917 прочитания

Вече става традиция Нов симфоничен оркестър да излиза от центъра на София и да представя своето творчество в малки населени места, една от няколкото ключови инициативи на оркестъра формирани през последните десетилетия, а именно: "Да си върнем музикалните таланти на България", "Нов симфоничен оркестър отива по места", "Музиката лекува (съвместно с УМБАЛ Алекандровска)", Фестивал "Царско село".

Какво ще звучи на концертите

Още: Как класическата музика влияе на мозъка?

Брамс - пътищата на този винаги предпазлив творчески гений са чудесно мистериозни. През XIX век композиторите много рядко са използвали различни темпа в едно произведение, но Брамс е бил "ритмичен негодник", за което Шьонберг му се възхищава изключително много. (Секстетът ще бъде изпълнен от струнен оркестър с диригент).

"Холберг" - сюита (известна още като "Сюита в старинен стил") е написана първоначално за пиано. Тя има пет части: Прелюд, Сарабанда, Гавот, Ария, Ригодон. Почти веднага Григ я преработва и за струнен оркестър.

Повече за Нов симфоничен оркестър

Петко Димитров, диригент (завършил консерваторията Пийбоди към университета Джон Хопкинс и Мичиганския университет) - бивш музикален директор на редица младежки оркестри в САЩ, понастоящем директор на ансамблите в Англо-Американско училище в София.

Нов симфоничен оркестър е създаден през 1991 г. от музикалния критик Юлия Христова. Във визията на оркестъра са заложени няколко принципа – работа с млади и енергични музиканти, следване на техните идеи и поставянето им в центъра на процеса на създаване на музика, пиетет към класическата музика и съобразяване с най-съвременните тенденции, гъвкаво програмиране в различни формати – от дуо и струнен квартет до програмите на голям симфоничен оркестър. В репертоарно отношение принципите на програмиране се опират на базовите ценности в музиката, но и следване на най-съвременните тенденции.

Още: Международният фестивал "Софийски музикални седмици" с 55-о издание от 23 май до 1 октомври

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес