Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Концерт "Епос за любов и раздяла" - сътрудничество на корейски и български артисти (ВИДЕО)

23 юни 2023, 18:40 часа • 2151 прочитания

Трета година – това вече е традиция! Международният фестивал "Софийски музикални седмици" се отваря към съвременната корейска музика отново за традиционни класически инструменти в съчетание с българските класически изпълнители. И отново развиват идеята си на още по-високо ниво – този път, освен музика, има и танц на млади изпълнители с хореограф Татяна Соколова, а освен това за първи път българските композитори композитори Георги Арнаудов и Асен Аврамов пишат за традиционни корейски инструменти и световните премиери на творбите им ще чуете в този уникален концерт на 27 юни в залата на НМА "Проф. Панчо Владигеров".

Тази година от Корея са изпратили творби Бокнам Ли, Юнгьонг Парк, Гонйонг Ли, Соккън Гил, Ънхе Ким, Уиьон Ким. Концертът включва музика, вдъхновена от предшественика на К-поп, песен от Династия Горьо (918 - 1392), стил на средновековен Минезингер.

Гостува професор Дохьон Ким, изпълнител на автентично корейско народно пеене, и професор Йонсан Гуон, изпълнител на корейски традиционен и съвременен танц. За първи път в България ще бъде представен корейският музикален инструмент сенхуан чрез произведение на проф. Георги Арнаудов, като това ще бъде световна премиера. Ще се насладите на романтична музика, изпълнена на кавал и корейска цитра, както и на лирична музика, изпълнена на виолончело, корейска цитра, в комбинация с изпълнението на български танцьори.

Асен Аврамов, който е композитор във фокус на тазгодишния фестивал, представя произведение за дегъм (корейска флейта), корейски танцьор и български перкусии - световна премиера. Български музиканти интерпретират произведение, което пламенно изразява характера на 12-те зодии от китайския календар. В изпълнение на български баритон и сопрано ще прозвучат песни за любов на корейски композитор.  

Билети за концерта можете да закупите тук.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес