Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Група ALI: Правим музика, която да изпълва душата

16 април 2024, 11:54 часа

На 20 април в клуб "Строежа" в София ще бъде официалното представяне на новото видео на българската група ALI. Истината е, че музиката на бандата отдавна звучи в слушалките ни, карайки ни да се пренасяме на различни места и да преживяваме творчеството им. Бандата вече е съществена част от съвременната българска музика, затова и всяка тяхна изява е важен момент за меломаните у нас.

Реклама

ALI участват в големите музикални събития у нас и тепърва ще изкачват големите музикални стъпала, тъй като скоро ще издадат и дебютния си албум.

Решихме да си поговорим с Али Абдала и Петар Шварц от групата, за да разберем повече за новото им видео към песента "The List", за трудностите по пътя на младите български банди и за най-голямото харакири, което всеки роден музикант може сам да си направи.

-------------------------------------------

Скоро представяте дебютния си албум. Но вие вече не сте дебютанти на българската музикална сцена – познаваме ви добре, обичаме музиката ви. Усещате ли се вече "пораснали", щом пускате първия си албум? 

Али Абдала: Дебютният ни албум ще бъде делителната линия, пашкулът, от който ще се излюпим. Дотогава, въпреки шестте ни издадени сингъла, за мен сме просто една прилична заявка. 

Петар Шварц: Ще се чувстваме "по-пораснали". "Пораснали" се надявам никога да не се почувстваме.

Снимка: Projector Plus

На 20 април в клуб "Строежа" ще представите официално видеото към парчето "The List". Разкажете ни повече за самата песен и за клипа към нея.

А.А.: "The List" обрисува желанието да се измъкнеш от нещо или от някого, когото си си поставил за фикс-идея. Както и крайностите, на които ответната страна е готова, за да продължава да те притежава.

П.Ш.: Клипът е най-амбициозният ни до момента. Става въпрос за едно балансирано сътрудничество с режисьора и автора на концепцията - Рая Руменова, през всичките фази на развитието му. Замесеният екип е дал всичко от себе си от начало до края, съответно ние се гордеем със свършената работа и чувстваме основно благодарност. Оттам нататък, той е в ръцете на публиката. В YouTube излиза в неделя сутринта в канала на бандата.

Отзивите от концерта ви в Пловдив са направо бомбастични. Имате ли си "сценарий" за живите изпълнения или предпочитате да следвате интуицията си?

А.А.: Винаги имаме някакви малки напомнянки преди концерт, но почти винаги - настроението в залата диктува сценария. Прекалено сме нови, за да играем по сценарий, без това да се усети.

П.Ш.: Чувстваме се силно заредени след Пловдив. Сетлистът и повечето елементи в песните са фиксирани. Какво извън това ще се случи на сцената е функция на момента и настроението. От наша гледна точка публиката участва в създаването на сценария поне колкото и ние.

Труден ли е пътят на прохождащите банди на родния пазар? Кои са най-големите пречки пред музикантите?

А.А.: Пътят е труден за всяка прохождаща банда, по целия свят. Но докато повечето чужди артисти дори не се замислят за това, нашите трябва да приемат, че не са просто българска банда, а една от всички банди по света и върховната цел е да създадат по-добър албум от своите "връстници" по света – като композиция, звук и оригиналност. Дали някой "навън" ще го забележи или не – това обикновено е просто въпрос на маркетинг и средства.

П.Ш.: Какви са пречките зависи какви цели си поставиш. Ако целта ти е просто да събереш банда, понякога и да намериш басист или репетиционна може да е сериозна пречка. Ако целта ти е да правиш музика, която да изпълва душата ти – пречки в модерния свят реално няма. Разбира се, реалността често диктува какво накрая ще се получи и е добре човек да е готов да приеме всичко като поредна стъпка в развитието си.

Снимка: Projector Plus

Комплимент ли е, ако ви кажат, че "не звучите като българска група"? И изобщо – българската музика не звучи ли отдавна на световно ниво?

А.А.: Винаги съм възприемал себе си като Али от света. Да мислиш локално е най-голямото харакири, което можеш да си причиниш. И нямам предвид езика – всеки може да пише на какъвто език поиска, както си поиска. При нас английският език е просто съществена част от музиката и бандите, която слушаме, затова възприемаме себе си като логично продължение на техния завет.

П.Ш.: Винаги ми се е струвало, че да ползваш тази фраза повече говори за теб, отколкото за бандата. Всеки може много бързо да се лиши от нея, ако чуе достатъчно български банди или още по-добре – ако спре да мисли в категория българско и чуждо, ние и те. Аз не съм от България, благодарен съм завинаги за преживяванията, възможностите и връзките, които намерих тук. Въпреки това, мога да живея и действам от повечето места на планетата, възприемам се като гражданин на света и така гледам и на всичките банди.

Наясно сме, че за да има успех, в една група трябва да се забърка перфектен микс от талант и много, много работа. Добавихте ли вие нещо друго – по-специално, за да създадете ALI?

А.А.: Постоянство. То е бензинът на всяко начинание. Тъй като не сме на по 16, имаме много ограничено време, което можем да посветим на всичко, свързано с бандата, но дори малко нещо, като един-единствен ден за репетиции през седмицата, може да извърши чудеса, ако той е фиксиран момент във времето и пространството и почти нищо не може да го бутне.

П.Ш.: Не знам дали е специално, но определено има доста комуникация, емпатия, самоирония и самокритичност. Мисля, че най-силното ни оръжие е способността на Али и Калоян, които продуцират нашата музика, да отсеят излишното и безинтересното.

След 20 април в "Строежа" къде можем да ви гледаме и слушаме през годината?

А.А.: След 20-и април имаме уговорени няколко фестивала, сред които Hills Of Rock, през юли и Rebel Rebel през септември, но програмата ни скоро ще се запълни прилично.

П.Ш.: Винаги ще дадем всичко от себе си да посрещнем вълнуващите покани. След като приключим с приоритета ни (издаването на албума) – свиренето на живо ще е водещото.

ALI са Али Абдала – вокали и китара, Емил Доков – беквокали, Калоян Димитров – бас китара, Петар Шварц – китара, Антони Иванов – китара, Орлин Станчев – барабани. Билети за концерта им в "Строежа" на 20 април можете да откриете ТУК.

Интервю на Неда Ковачева

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес