Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Иванов представя концерт с носителите на голямата награда от конкурса "Кантус Фирмус"

13 септември 2024, 12:33 часа • 797 прочитания

Цигуларят Димитър Иванов принадлежи към плеядата български музиканти, които развиват кариера като солисти и концертмайстори на елитни оркестри по света. Наред с ангажиментите си на първи концертмайстор на Frankfurt Opern- und Museumsorchester Димитър Иванов често гостува като солист и камерен изпълнител в европейските културни центрове. Неговите концертни завръщания у нас са очаквани и търсени от публиката, която цени изключителното му артистично майсторство, безупречна техника и емоционална ангажираност във всяко изпълнение.

През миналата година той беше специален гост в "Европейски музикален фестивал", а също и жури в третото издание на Националния конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус". Тази есен той ще бъде водещата творческа фигура – солист и диригент в една специална концертна вечер, на която ще дебютират и двамата носители на голямата награда от третото издание на конкурса "Кантус Фирмус" – младите таланти Тодор Иванов (виолончело) на 21 г. и Божидар Лазаров (пиано) на 15 г. Те ще имат възможност да си партнират с Иванов в своята първа изява с Оркестър "Кантус Фирмус".

Още: Людмил Ангелов оглавява журито на конкурса за млади инструменталисти "Cantus Firmus"

Подборът на творбите е направен така, че да поднесе на публиката неповторимо усещане за изисканост и стил. Клавирният концерт във фа мажор №11 от В. А. Моцарт ще бъде изпълнен от пианиста Божидар Лазаров, ученик от Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София. А виолончелистът Тодор Иванов, възпитаник на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", ще бъде солист в Соната "Арпеджионе" от Франц Шуберт в транскрипция за виолончело и камерен оркестър. Стиловата рамка на концерта се оформя от двата прочути цикъла "Годишните времена" на Антонио Вивалди и Астор Пиацола – две различни музикални перспективи към вечната тема за кръговрата на природата и живота. Тук солист ще бъде цигуларят Димитър Иванов, който ще започне и ще завърши концерта с музиката на двамата велики майстори. В негово изпълнение публиката ще чуе "Лято" и "Есен" от Антонио Вивалди и "Зима" и "Пролет" на Астор Пиацола.

Събитието ще се състои на 19 октомври 2024 г. от 19:30 ч. в Централния военен клуб и се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Столична програма "Култура". Билетите са в продажба на Ticketsbg.com и на място един час преди началото на концерта.

Повече за Димитър Иванов

Снимка: Европейски музикален фестивал

Димитър Иванов е роден в София, но израства в Германия, където семейството му се премества през 1981 г. Той учи цигулка при Георги Тилев, а по-късно негови преподаватели са проф. Григори Жислин, проф. Мириам Фрийд (Блумигтън/Индиана) и проф. Улф Валин (Берлин). Лауреат е на конкурсите "Хенрик Шеринг" (Мексико), "Андреа Постакини" (Италия), "Йоханес Брамс" (Австрия), "Родолфо Липицер" (Италия), "Герхард Ташнер" (Берлин). Иванов получава стипендии от фондациите Deutsche Stiftung Musikleben и Studienstiftung des deutschen Volkes.

Като солист той има изяви с редица оркестри, сред които Симфоничен оркестър на Краковското радио, Нюрнбергски симфоничен оркестър, Филхармония на Вюрцбург, Концертхаус Оркестър, Берлин, Оркестър на "Театро Лирико" Каляри, Оркестър на Франкфуртската опера, Оркестър "Кантус Фирмус", Филхармония на Южна Вестфалия, Софийската филхармония.

Още: Концерт на бароковия ансамбъл от Антверпен "Зефиро Торна" на "Софийски музикални седмици"

От 2005 до 2008 Димитър Иванов е концертмайстор на "Театро Лирико" в Каляри, Италия, а през 2008 поема поста на първи концертмайстор на Frankfurt Opern- und Museumsorchester – това е оркестърът на Операта във Франкфурт (Майн) в Германия. Той е също редовен гостуващ концертмайстор на Оркестъра на Баварската държавна опера в Мюнхен.

В периода 2010-2014 Иванов преподава цигулка във Висшето училище за музика "Ханс Айслер" в Берлин. През 2015 г. основава "Клавирно трио Лимес", с което концертира редовно.

За Тодор Иванов и Божидар Лазаров

Тодор Иванов, снимка: Европейски музикален фестивал

Тодор Иванов завършва НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас, специалност виолончело, в класа на Жасмина Чернева. В настоящия момент той продължава следването си в НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София в класа на доц. д-р Атанас Кръстев. Носител е на награди от различни международни конкурси, сред които: Първа награда на Националния конкурс за изпълнение на българска творба "Върбан Върбанов" 2018 г., Първа награда на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика "MAGIC" 2021 г. лауреатско звание от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци "Св. Обретенов" 2022 г. Участва в Националния конкурс и академия за оркестър "Кантус Фирмус" 2022 г., както и във фестивалите "Art Academy", Созопол, "CELLISSIMO" и др. Посещава майсторски класове при проф. Денис Северин, Разван Сума, Александър Рам, Валентин Радуцио, Неманя Станкович и др. С участието си в третото издание на Националния конкурс "Кантус Фирмус" той завоюва първо място в своята категория и Голямата награда от състезанието – концерт с оркестър.

Божидар Лазаров, снимка: Европейски музикален фестивал

Божидар Лазаров е роден през 2008 г. в София. Започва да учи пиано на шестгодишна възраст в НМУ "Л. Пипков" в класа на клавирния педагог Марияна Шикова. От септември 2022 г. продължава обучението си при проф. д-р Александър Василенко.

Носител е на редица награди от национални и международни конкурси в България, Италия, Сърбия, С. Македония. През 2023 г. е избран от "Музикална продукция и състави на БНР" да направи звукозаписи в Първо студио на БНР и да участва с тях в престижния международен конкурс на Чешкото радио "Concertino Praga". През 2023 г. печели Първа награда в своята категория и Голямата награда от Националния конкурс за млади инструменталисти "Кантус Фирмус".

Участва в майсторски класове на проф. Иво Калчев, проф. д-р Борислава Танева, Сергей Редкин, проф. д-р Илия Чернаев, проф. Панчо Владигеров-младши, Микеле Росети, Иван Дончев, проф. Лилия Бояджиева, проф. Даниел Ривера. През 2023 е активен участник в XII Международна лятна академия и фестивал "Anastasios Laimonis" - Poros (Гърция). Свирил е като солист с Камерен оркестър "Орфей" с диригент Райчо Христов, а през 2023 г. изнася своя първи солов рецитал. Лауреат е на стипендия "Лидия Кутева" за млад пианист (2022, 2023), учредена от проф. Павлина Доковска и международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий".

Още: Значими годишнини и световни майстори на "Европейски музикален фестивал" 2024

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес