Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Благо от Hayes & Y: В момента сме в абсолютния си пик на сцената

30 юли 2024, 14:24 часа • 1351 прочитания

Hayes & Y е група, която чуеш ли веднъж, никога повече не можеш да сбъркаш. Специфичното им звучене и различен стил направиха така, че за 12 години бандата не просто да съществува, а да узрее, да се развива и да достигне своя абсолютен пик на сцената.

Въпреки че преди години заминаха да записват и свирят в Англия, Hayes & Y си останаха някак интернационално "наши" и усещат това, защото концертите им в България са винаги разпродадени и на върха на меломанския кеф. И като стана дума за концерти, тяхното лятно БГ турне вече тече, а най-скорошната им изява е на 1 август в Созопол с Woomb.

Зададохме няколко бързи въпроса на Благослав Анастасов от Hayes & Y, за да разберем къде откриват своята муза за правене на музика и кои нови български банди следят с интерес.

Още: Рафи Бохосян: Човек трябва да прави музика, когато има да каже нещо (ВИДЕО)

---------------------------------------------

Фотограф: Ирина Иванова

Групата е в разгара на концертното лято. Какви са предстоящите дати и локации, където меломаните могат да ви видят и слушат на живо в България.

Тази седмица, на 01.08 сме в Созопол, където ще свирим заедно с Woomb. Много се вълнуваме за този концерт, който ще се проведе в амфитеатъра. След това сме на Бузлуджа на 10-и август, във Варна на 16-и и на о-в Света Анастасия до Бургас на 17-и.

Hayes & Y се "роди" преди 12 години. Вече навлизате в тийнейджърска възраст. Как се променихте от началото до днес?

Променихме се много и като хора, и като музиканти. Научихме се да свирим заедно, а мога смело да кажа, че в момента сме в абсолютния си пик на сцена - всеки, който ни е гледал наскоро, може да потвърди.

Фотограф: Ева Димитрова

Когато през 2015 г. заминахте за Англия, страхувахте ли се от нещо? А ако се обърнете сега назад – оправдани ли бяха притесненията ви тогава?

Не бих казал, че сме се страхували. Когато си по-млад, не мислиш много и е много хубаво, че бяхме смели тогава. Не съжаляваме за нищо.

В друго интервю, дадено преди две години, признавате, че в началото Hayes & Y се "формира" още в Английската гимназия, а стимулът ви да правите музика тогава са "момичетата". Какъв е стимулът ви днес? Имате ли своите музи?

Това с момичетата мисля, че е универсално за всяко 15-16-годишно момче. Сега стимулът ни е музиката. Обичаме да правим нашата музика и няма по-силна мотивация от това.

Има ли нещо, което би ви накарало да се върнете окончателно в България и да започнете да работите тук?

На този етап - не. Аз прекарвам доста време в България така или иначе и това ми стига. Около 3 месеца в годината съм тук. Харесва ми този баланс.

Сигурна съм, че следите новите български банди. Има ли млада родна група, която ви е направила силно впечатление и следите с интерес?

Woomb, с които ще свирим в Созопол, са супер. Също бих споменал Hug or Handshake. От по-младите има няколко, които следя с интерес и очаквам да видя развитието им. Например Opium и Sunblinds.

Какъв съвет ще дадете на онези артисти, които сега започват своя музикален път? От какво да се пазят и към какво да насочат усилията си?

Да се фокусират върху тяхното нещо. Тяхната музика, техните фенове, техният стил. Да работят върху себе си. Да не свирят кавъри.

Интервю на Неда Ковачева

Още: Инес Симеонова: Едно от основните ми желания като музикант е да постигна искреност на сцената (ВИДЕО)

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес