Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Абсолютен рекорд: Продадоха китара на Джон Ленън за почти 3 милиона долара (ВИДЕО)

31 май 2024, 11:54 часа

Китара, използвана от Джон Ленън, беше продадена за 2,9 млн. щатски долара на аукцион, съобщи ДПА. Това е нов "световен" рекорд за висока цена, достигната от китара в историята на The Beatles. 

Реклама

Дванайсетструнната акустична китара Hootenanny е служила на Ленън при записването на албума "Help!" и при заснемането на едноименния филм през 1965 г. Инструментът е открит на таван след повече от 50 години забвение. Аукционът в "Хард рок кафе" в Ню Йорк е организиран от Julien's Auctions, а покупката на китарата е направена по телефона. 

"За нас е чест да поставим нов световен рекорд с цената на тази изгубена китара", каза Дейвид Гудман, главен изпълнителен директор на аукционната къща, цитиран от БТА. 

Още: Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Съдбата на китарата

След като е била използвана от The Beatles, китарата е станала собственост на шотландския китарист Гордън Уолър от дуета "Питър и Гордън". Уолър е предоставил инструмента на своите мениджъри по турнетата. Десетилетия по-късно новите собственици, живеещи в провинцията във Великобритания, са преоткрили китарата по време на смяна на жилище и са я предложили на търг. 

Китарата се вижда в сцена от филма "Help!", когато групата изпълнява песента "You've Got To Hide Your Love Away". Използвана е и при записите на "Help!", "It's Only Love", "I've Just Seen A Face", "Girl", "Norwegian Wood".

Още: Синовете на Пол Маккартни и Джон Ленън записаха обща песен (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес