Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

40 години от смъртта на Краля на рока (ВИДЕО)

16 август 2017, 09:45 часа • 3596 прочитания

На 16 август се навършват 40 години от смъртта на Елвис Пресли - американската икона и крал на рокендрола, преобразил популярната култура и продал над 1 милиард албума.

Неговото имение в Мемфис, Тенеси - вторият най-известен дом в САЩ след Белия - очаква повече от 50 000 души днес, които да почетат легендата, която завинаги остана на 42.

Пресли е смятан за най-продавания артист на всички времена.

"Той е един от малкото съвременни творци, така разпознаваеми със своя стил и музика, дори само и с малкото си име”, казва британският артист Тед Харисън, който написа две книги за певеца.

"Казвате "Елвис" в Пекин, Никарагуа, Естония или Фиджи и виждате неподправено разбиране за кого става дума”, допълва той пред АФП.

Неговият уникален глас и стил съчетават R&B, блус, кънтри, евангелски послания и черна музика, предизвиквайки социални и расови въжделения по онова време, и му печели псевдонима "Elvis the Pelvis" заради неговите нетипични танцови движения, припомня БГНЕС.

Със стил, харизма и „гол” сексапил, той беше фантазията на милиони жени и вдъхнови всички, които дойдоха след него, от "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс" до Бруно Марс.

"Слушането му за пръв път беше като излизане от затвора", казва Боб Дилън.

В края на 60-те години композиторът и диригент Ленард Бърнстейн го нарече "най-голямата културна сила на 20-ти век".

Знаменитост на всички знаменитости

Хитове като "Heartbreak Hotel", "Hound Dog", "Jailhouse Rock" и "Are You Lonesome Tonight" остават в сърцата завинаги, а творчеството на Пресли е преиздавано безброй пъти след смъртта му.

Повече от 20 милиона души са посетили имението му „Грейсленд”, след като бившата му съпруга и майка на единственото му дете Лиза Мария - Присила - го отвори за обществеността през 1982 г. Всяка година къщата е посещавана от над 600 000 души и допринася с около 150 млн. долара годишно за икономиката на Мемфис. През всички тези години домът на Пресли е все така привличаща атракция и изглежда още дълго ще бъде такава.

В центъра на Мемфис, домът на блуса, посетителите могат да си купят всичко, напомнящо за Елвис – от коледна украса до чанти за багаж. Негови снимки красят не едно или две места, а музиката му се чува нависоко от почти всички барове.

"Той е знаменитост на знаменитостите", посочва Лиза Бейсо, която създаде официалния фен клуб "Елвис Пресли" в Катар, където е родена и израснала.

"Четири десетилетия след смъртта му, той е все толкова могъщ феномен”, добавя тя.

Черна музика

Елвис Пресли е роден в бедното семейство на шофьор и шивачка в къща от две стаи в Тупело, Мисисипи, на 8 януари 1935 г. Той израства като единствено дете, след като неговият брат близнак умира 6 часа след раждането.

През 1948 г. с родителите му се преместват в Мемфис, завършва гимназия, написва първия си албум на 19 години и става почти звезда почти толкова бързо, колкото в мечтите.

Бунтовник отрано, той засегна расовото разпределение на юг, където сегрегацията все още беше актуална.

"Много по-тревожен за много бели американци беше начинът, по който Елвис взе афроамериканската музика и я представи пред света," казва Харисън.

И междувременно той въплъти американската мечта - бедното момче, издигнало се на върха на славата с талант и собствени усилия.

За жалост обаче, последното му представление на живо беше на 25 юни 1977 г. в Индианаполис. На 16 август 1977 г., ден преди следващия му концерт, той бе намерен мъртъв в банята си, поел свръхдоза успокоителни.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес