Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли защо олимпийците плуват с по две шапки?

31 юли 2024, 17:19 часа • 1573 прочитания

Финалите по плуване са сред най-очакваните събития на Олимпийските игри и това няма да е по-различно на Игрите в Париж. Французинът Леон Маршан демонстрира зашеметяващо представяне, за да спечели златото във финала на 400 м индивидуално плуване, а Адам Пийти от Великобритания добави нова глава към приказката си, като взе сребро във финала на 100 м бруст.

Причината защо плувците носят по две шапки

Пийти се размина с целта с три стотни от секундата, което подчертава разликите, определящи отличията в плуването. Толкова малка разлика и необходимостта да се намалят части от секундата от времето е причината плувците да носят плувни шапки. Шапката е основен елемент от екипировката на олимпийските плувци, но защо те носят две?

Шапка за плуване

Повечето състезатели на Игрите в Париж, а и на предишните Олимпийски игри, носеха по две шапки, за да могат да пресичат водата с възможно най-малко съпротивление. Една от причините за носенето на една шапка върху друга е да се предпази лицето на плувеца от по-дълга коса. Другата причина е, че тя помага за стабилизирането на очилата на плувеца, като прикрива откритите каишки, което от своя страна намалява съпротивлението във водата.

По-малкото съпротивление е равносилно на плуване с по-голяма ефективност, което позволява на състезателите да достигнат по-висока скорост и да постигнат по-бързо време на състезанието. Обикновено очилата на плувеца се поставят върху латексова шапка, която се покрива със силиконова. Триенето между латекса и силикона не позволява на шапката да се изплъзне, което спира латекса от набръчкване и разкъсване.

ОЩЕ: Какво се крие в мистериозните кутии, които получават медалистите на Олимпийските игри в Париж? (СНИМКА)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес