Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Всички разбират от хромозоми в България": Тервел Пулев коментира половите тестове в бокса

05 август 2024, 08:08 часа • 23184 прочитания

За мен Светла Каменова спечели този мач с малко. Това смята нашият боксьор Тервел Пулев, който има бронзов медал от Олимпиадата в Лондон през 2012 година и даде оценката на база представянето, извън горещата тема кой какъв пол е в действителност: След безобразно съдийство: Каменова отстъпи пред Лин Ю-Тин и приключи в Париж 2024

Половият спор

Пред Нова телевизия на няколко пъти Пулев коментира как Лин Ю Тин е била дисквалифицирана от световното първенство преди година, но сега е допусната заедно с Имане Халиф на Олимпиадата.

КАДЪР НА ДЕНЯ: Светлана Каменова и жестът, който видяха милиони

Тервел Пулев си "спомни", че ръководител на Международната боксова асоциация е руснак (награждаван от руския диктатор Владимир Путин с орден "За заслуги към Отечеството", а в доктрината на Путин срещу Запада темата с т.нар. джендър е основен коз) и обърна внимание на "политическата ситуация", но смята, че е скандално двете боксьорки да се състезават и не постави под съмнение решението на водената от Умар Кремльов асоциация да дисквалифицира Тин и Хелиф, за разлика от това на МОК.

Попитан дали всички в бокса минават "полови тестове", Пулев на няколко пъти обясни, че доколкото му е известно, "повечето" минават. След като МОК казва, че настоящите тестове са "ненадежни", да предложат нещо по-надежно, поиска боксьорът ни и сравни ситуацията с антидопинговите правила.

В свой аналитичен материал, BBC изрично посочва, че не е успяла да установи какви точно са тестовете, които не са издържали Хелиф и Тин според президента на Международната боксова асоциация (IBA) Умар Кремльов. "Не е известно как са били контролирани тестовете. В интервю със спортния редактор на BBC Дан Роан главният изпълнителен директор на IBA Крис Робъртс каза, че мъжки XY хромозоми са открити и в "двата случая". Робъртс уточни, че има "различни (ДНК) нишки, включени в това" и следователно не може да се каже, че тялото със сигурност се разглежда като "биологични мъже". Той добави, че неуточнените тестове за допустимост на пола са били проведени в резултат на "продължаващи опасения", повдигнати от други боксьори, треньори и медицинската комисия на IBA".

На изричен въпрос колко по-силен ударът на мъж-боксьор спрямо този на жена-боксьор, Пулев отговори, че е несравнимо, но заговори за "в пъти", без да казва числа - не стана ясно дали в тази сфера има достоверни научни изследвания, които са еталон в този спорт.

Бел. ред. - Цитатът в заглавието е на водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев

Още: Корупцията и истерията, не "боксьорката-мъж", повалиха Светлана Каменова

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес