Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Весела Лечева за скандала в бокса: Хвърли сянка върху Олимпийските игри

08 август 2024, 11:11 часа • 645 прочитания

Бившият министър на младежта и спорта Весела Лечева коментира скандала, който се разрази в женския бокс на Олимпийските игри в Париж. Тя говори пред колегите от „БНТ“ като бе категорична, че неяснотите около участието на Имане Хелиф и Лин Ю-Тин са хвърлили сянка върху Игрите, които винаги се свързват с положителни емоции.

Лечева също така бе категорична, че трябва да бъдат прецизирани критериите в спорта, за да има честна борба на ринга. Бившият министър поздрави българските боксьорки за представянето им на Олимпийските игри в Париж и допълни, че всичкият този шум около скандала със сигурност им се е отразил.

„Необходимо е да бъдат прецизирани критериите“

Имане Хелиф

„Неприятен скандал, който хвърли сянка върху Олимпийските игри, защото те са форум, който е свързван преди всичко с положителни емоции. В международната федерация по бокс има много проблеми, а въпросът със субективизма при оценка на спортните постижения стои от дълги години. Важно е да бъдат изчистени всякакви подозрения при оценката на резултата“.

„Международният олимпийски комитет администрира в две поредни олимпиади състезанията по бокс, което говори, че проблемите са далеч по-дълбоки. И МОК беше в затруднено положение. В същото време съм сигурна, че това решение е било взето след сериозна дискусия, макар и под огромен натиск. Необходимо е да бъдат прецизирани критериите, за да има честна борба на ринга. Адмирирам представянето на нашите боксьорки, защото те бяха поставени също в трудна ситуация. Със сигурност медийният шум около този скандал им повлия негативно", каза Лечева.

Онази вечер Имане Хелиф се класира на финал в своята категория на Игрите в Париж.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес