Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВАР-ът на Actualno: Българската държава - олимпийски шампион по немарливост към спорта

13 август 2024, 07:00 часа • 5904 прочитания

"ВАР-ът на Actualno" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез коментари и анализи правим по-детайлен преглед на най-наболелите теми в българския и световен футбол.

България изпрати най-успешните си олимпийски игри през новия век: звучи някак нереално, но е факт. В Париж 2024 страната ни завоюва 7 медала, сред които и 3 олимпийски титли. Поздравления за спортистите и за техните треньори, спонсори и ръководители. Успехите им са исторически подвиг - най-вече заради това, че са постигнати за държава, която е абсолютен олимпийски шампион по немарливост към спорта.

Държавата не може да си приписва заслуги за олимпийските медали в Париж

Седемте спечелени медала въобще не отговарят на спортната действителност в България. Те са някак имагинерни: не се вписват в трагикомичната картинка на държавната политика в спорта. Защото държавата нито дава пари за спорт, нито знае как се развива тази дейност, нито разбира животоспасяващата нужда от нея. Но всичко по реда си.

Натурализираните медалисти: изградени в чужбина и привлечени от частния сектор, а не от държавата

Семен Новиков, Магомед Рамазанов, Хавиер Ибанес, Кимия Ализаде: това са четири от имената, спечелили олимпийски медали за България в Париж. Това, което ги обединява, е, че са натурализирани състезатели. В мултикултурния свят, в който живеем, това е най-нормалното нещо - да привличаме класни състезатели, които да ни носят успехи. Но е факт, че нито един от тях не е изграден от българската държава.

Семен Новиков и Магомед Рамазанов

Всички тези имена са привлечени да се подвизават за България не от държавата, а от частни лица - с частни средства. Можем и да ги назовем поименно: Гриша Ганчев в борбата, Красимир Инински в бокса, Слави Бинев в таекуондото. И още, и още. Ако не бяха тези хора, България щеше да има четири медала по-малко в Париж. Остават ни още 3 - засега.

Къде бе държавата, когато Карлос Насар лекуваше контузия?!

Продължаваме по реда: Карлос Насар - олимпийски шампион във вдигането на тежести, с два световни рекорда. И то след завръщане от много тежка контузия в ахилеса. Кой плати възстановяването на Насар? Той! С лични средства, с подкрепа от спонсори и приятели. Федерацията по щанги остави най-добрия си щангист да се оправя сам.

Федерацията по щанги - раздирана от скандали

Същата тази федерация, която е раздирана от скандали от години. Не помня една година, в която да не е имало скандал в българските щанги - дали за президентския пост, дали при треньорите и състезателите, дали за корупция, дали за липса на заплати за щангистите. Лицензът на федерацията все виси: и никой не може да разбере кой е прав и кой - крив.

Карлос Насар

Участието на българските щангисти в Париж бе под въпрос до 15 май тази година заради дългове на федерацията към спортното ведомство. Представяте ли си: Карлос Насар, най-сигурният ни олимпийски шампион, да не може да участва в Париж заради дълг на федерацията? Това бе напълно възможен сценарий, а с него участие щеше да пропусне и бронзовият медалист Божидар Андреев.

Какво се оказа? И в щангите олимпийските медали са по-скоро напук на държавата, отколкото с нейната подкрепа. Остана ни едно сребро - на Боряна Калейн в художествената гимнастика. Спорт, който е като оазис в океана на немарливостта и непукизма на държавата. И тук трудът и желанието на гимнастичките надхвърлят родните мащаби за условия и отношение към спортистите. Докога - времето ще покаже. 

Колко пари дава държавата за спорт и как ги разходва?

В олимпийската 2024 година България отдели има-няма 150 милиона лева за спорт. Там някъде се върти цифрата, която бе предвидена за Министерството на младежта и спорта. Очевидно е, че тези пари са крайно недостатъчни - и изглежда, че българската държава наистина не осъзнава нуждата от по-големи средства в това направление. По-притеснителното обаче не е размерът на средствата, а начинът на разходването им, защото той е тотално сбъркан.

Министерство на младежта и спорта

Всичко отива за елитен спорт, а за масовия спорт остават трохичките

От години България следва политика да развива почти само елитен спорт. Колко е развит, стана ясно от "разбивката" на медалистите ни в Париж. Над 2/3 от бюджета на спортното ведомство се насочва в това направление. Трохичките са за масовия спорт и спорт за учащи: там парите са от порядъка на 30 милиона лева. А пирамидата трябва да е наобратно: от масов спорт към елитен спорт.

За да имаш елит, най-напред ти трябва маса

Ако една държава няма масов спорт, не може да очаква да има и елитен спорт. Така работи системата, но никой от управляващите така и не го осъзна през всички тези години на преход (или не им стискаше да предприемат кардинални промени). Основният дял от бюджета на спортното ведомство трябва да отива именно за масов спорт - да се работи за развиване на една по-спортуваща, а с това и по-здрава нация. Защото масовият спорт ражда таланти, създава конкуренция и най-важното - прави ни по-здрави като нация.

Масовият спорт - ключът към по-здраво население

България е една от водещите страни по наднормено тегло и затлъстяване в Европейския съюз, включително и при децата. Всеки трети първокласник е с наднормено тегло. Всяко първо дете е с телефон в ръка - и всичко това идва от държавната политика, която не включва развиване на масовия спорт. Вместо да се строят малки площадки и игрища по кварталите, се вдигат огромни зали и стадиони, които впоследствие остават неизползваеми.

Такъв пример е "Арена София": най-голямата спортна зала в България, в която спортът е рядкост. Такъв пример е и зала "Арена Бургас", която глътна милиони, а накрая се оказа неработеща. Всички тези големи зали и стадиони поглъщат стотици милиони за инфраструктура, която остава недосегаема за масовото население. Българите спешно се нуждаят да започнат да спортуват, а не да гледат спорт пред телевизорите. За доброто на всички е.

Арена София

София няма и един свободен стадион за гражданите си

Знаете ли колко са стандартизираните стадиони за лека атлетика в София, които са със свободен достъп за посетители? Кръгла нула! "Царицата на спорта" не може да се практикува свободно в европейска столица през 2024 година. Лекоатлетическата писта на Националния стадион "Васил Левски" пък се разпада - и вече е негодна за провеждане на състезания по лека атлетика.

Кварталите масово стоят без игрища и площадки

Футболът, като най-разпространен спорт, също не е толкова достъпен. Вече трудно се намират свободни игрища, особено с тревна настилка, където да се играе свободно, без входна такса. Децата нямат условия, които да ги мотивират да спортуват. В масовия случай семействата също не виждат стимул да записват децата си на даден спорт.

Как държавата ще стимулира населението да спортува?

И тук е ролята на държавата - да стимулира, да покаже защо е важен спортът. Дали с повече инвестиции в спортна инфраструктура за масов спорт, дали с данъчни облекчения, дали с нещо друго. Крайно време е да се промени курсът на държавната политика за спорт: да се обърне внимание на масовостта, защото тя ще ни донесе не само олимпийски медали, но и ще направи България по-здрава и по-развита страна.

Масовият спорт ще олекоти и здравната ни система

Ползите от развитието на масовия спорт могат да бъдат в огромни мащаби: по-малък процент на затлъстяване сред децата (и не само), по-малко заболявания и съответно - олекотяване на здравната система. На даден етап масовият спорт ще започне да създава и онези бъдещи шампиони, които да ни донесат олимпийски медали след години. Но проблемът на управляващите с политика за масов спорт е, че не дава резултати от днес за утре - не може да се пререже като лента на новооткрита зала и не може да се ползва за популизъм и пазене на управленско кресло.

Бойко Борисов и Красен Кралев

Добрият пример Норвегия: най-успешната олимпийска нация на глава от населението

Българското население не спортува: и са нужни незабавни мерки. Ако управляващите - които и да са те, не знаят как да го направят, да почерпят опит от някоя развита държава. Да вземем за пример образеца за спортна нация Норвегия. Страна с 5 милиона и половина население - с поне милион по-малко от това на България. Знаете ли, че Норвегия е най-успешната олимпийска нация на глава от населението? И това не е случайно.

Спорт за всички и без състезания за децата

Норвегия е богата държава, която знае как да създава елитни спортисти - през масов спорт. Спортната система на Норвегия е ясна: спорт за всички. До там се стига с държавни и частни инвестиции, свободно време за спорт, хранене в детството и т.н. Норвежката визия е, че до 12 години децата трябва да се забавляват и да опитват възможно повече спортове, без да се състезават помежду си. Всичко трябва да бъде под формата на игра и забавление.

В Норвегия функционират 11 000 спортни клуба, а 93% от децата участват в тях

Норвегия елиминира състезателния елемент до 12-годишна възраст и поставя на първо място участието и радостта от това да упражняваш даден вид дейност. Норвежците следват убеждението, че ако предадеш на децата набор от умения и страст към спорта, то тогава те сами ще се развият в спорта, пък и в живота. За целта са създадени отлични условия за масов спорт: в държавата има повече от 11 000 местни спортни клуба, където ги очакват гостоприемни и квалифицирани треньори.

93% от децата в Норвегия участват в тези спортни клубове. 93 процента! Няма олимпийски медалист на Норвегия, който да не е тръгнал от тези спортни клубове. А когато се открие талант, той веднага се насочва към Olympiatoppen - олимпийския спортен център на страната. За да му се обърне подобаващо внимание и да продължи развитието си. И така кръгът от масов към елитен спорт е затворен

Норвегия

Норвегия - олимпийски шампион по грижа към спорта и към населението си

Много са ключовите фактори за успех на Норвегия: ясна визия, достъпен спорт навсякъде и за всички, качествени треньори, фокус върху радостта от спорта и състезанията, които идват на по-късен етап, много работа и изследвания за елитния спорт. Всичко това превръща Норвегия във водеща нация в спорта, но и в индекса за човешко развитие на ООН, който измерва продължителността на живота, богатството, образованието и други фактори.

Норвегия е олимпийски шампион по грижа към спорта, а по този начин - и към населението си. Здрава и успешна нация, която дължи успехите си на правилна държавна политика, насочена към масовия спорт. А България... България продължава да се върти в омагьосан кръг. С мащабни (популистки) инвестиции в елитен спорт и с трохички за "скучния" масов спорт. И докато това не се промени, България ще си остане олимпийски шампион по немарливост към спорта.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ ОТ "ВАР-ЪТ НА ACTUALNO": ЦСКА е в плен на посредствеността

*Очаквайте рубриката "ВАР-ът на Actualno" всеки вторник от 07:00 часа в Actualno Sport.

Още интересни статии ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес