Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трансферът на Гриша Ганчев, който бленува да завоюва олимпийска титла за България

17 юли 2024, 11:30 часа • 6605 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Семен Новиков е една от надеждите на България за олимпийска титла на Игрите в Париж 2024. Състезателят по класическа борба представлява страната ни от 2023 година. Преди това той защитаваше цветовете на своята родина - Украйна, но пристига у нас чрез трансфер на Гриша Ганчев.

Украинецът, който мечтае да стане олимпийски шампион с България

Новиков е роден на 1997 г. в Харков. С "жълто-синьото" трико два пъти става световен шампион до 23 години и завоюва европейската титла при мъжете през 2020 година на турнира в Рим. След като пристига в България, витрината му се обогатява. Семен грабва бронзови медали на Световното в в Белград, където си осигури виза за Олимпийските игри 2024, и на Европейското в Загреб. Също така той триумфира два пъти в надпреварата "Никола Петров".

ОЩЕ: Родена да се бори: Еврошампионката Юлияна Янева мечтае за историческо злато в Париж

Семен Новиков

Как Семен Новиков пристига в България?

Как и защо обаче един толкова успешен украински състезател решава да се бори за България? Отговорът на този въпрос е свързан с името Жан Беленюк - олимпийски шампион от Токио 2020 и притежател на две световни и три европейски титли. Беленюк и Новиков се подвизават в една и съща категория по класическата борба - до 87 килограма, което превръща Семен в опция №2 за Украйна - докато афроукраинецът не решава да стартира политическа кариера.

Политиката и спорта отново ръка за ръка

Жан Беленюк се присъединява към партията на Володимир Зеленски - Слуга на народа, и дори е избран за народен представител. Тъкмо това е причината Семен Новиков да представлява Украйна на Европейското в Рим 2020, където се окичва със златото. Впоследствие възниква спор между Беленюк и Новиков кой да участва на Олимпийските игри в Токио. Волята на по-опитния борец надделява, а от ситуацията се възползва Гриша Ганчев.

ОЩЕ: Българката, която ще излезе "с рогата напред" на олимпийския тепих в Париж

Дните до Париж

Гриша Ганчев с топ трансфер

Новиков получава обаждане от бившия собственик на ЦСКА с офертата да дойде да се бори за България. “Гледал ме е на европейското и тогава му харесал моят стил. Той е човекът, заради когото дойдох в София”, признава си Семен пред "24 часа". Според украински медии, цитирани в "24 часа" Ганчев плаща 10 200 долара, за да откупи Семен Новиков от федерацията. В противен случай участието на бореца в Париж 2024 би било невъзможно. 

До момента натурализираният украинец оправдава средствата, дадени за него. Във френската столица обаче той ще се впусне в най-голямото си предизвикателство. А там в категория до 87 кг го чака неговия "стар приятел" Жан Беленюк. Време е за изчистване на стари сметки!

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: „Стрелецът“, чиято мишена е олимпийският медал: Младата надежда Рами Киуан

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес