Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стречинг: Трябва ли да го правя? 6 упражнения срещу болки в тялото

18 юли 2024, 21:34 часа • 1992 прочитания

Болки в гърба? Болки в кръста? Постоянно се чувствате схванати дори и да тренирате редовно? А правите ли стречинг? Стречингът често е подценявана, но много важна част от движението ви през деня. Той има десетки ползи за здравето, като някои от тях са: подобряването на гъвкавостта, подвижността и намаляването на шанса от получаване на неприятните за всички нас мускулни крампи.

Колко често трябва да правя стречинг? А какви упражнения трябва да правя? Отговорът на тези въпроси е много прост. Един здрав възрастен е хубаво да прави стречинг поне два пъти седмично, но ние бихме ви посъветвали да се разтягате всеки ден. Днес ще ви представим 6 стречинг упражнения, които можете да правите навсякъде и по всяко време. 

ОЩЕ: Пилатес за начинаещи: 6 ползи и 6 упражнения за летящ старт

Най-лесните и бързи стречинг упражнения

  • Разтягане на гръб

Кръстосайте пръсти и вдигнете ръцете си над глава. Останете в това положение за около 10 секунди. Незабавно ще усетите опъване в гърба и кръста, а след това и облекчение.

Стречинг

  • Разтягане на кръст

Хванете ръцете си над глава и се наклонете с изправен гръб първо на едната, а след това и на другата страна. Повторете упражнението по 5 пъти на всяка страна.

  • Разтягане на врат

Хванете главата си и придърпайте леко първо надясно, а след това наляво. Задръжте за по 10 секунди на всяка страна.

ОЩЕ: 4-седмична програма за горене на калории с HIIT тренировки

  • Разтягане на предни бедра

Свийте крака си назад, а след това го хванете с ръка и съвсем леко придърпвайте нагоре. Задръжте в тази позиция около 15 секунди, повторете същото и с другия крак.

Стречинг

  • Разтягане на задни бедра

Разкрачете леко краката си, наведете се леко и се опитайте да докоснете пръстите на краката си. Ще усетите леко придърпване в задните бедра. Ако в началото не успявате да достигнете пръстите си, не се притеснявайте! Само след няколко дни ще успеете да го направите, и то с лекота.

  • Разтягане на цялата горна част на стена

Застанете срещу стена, вдигнете ръцете си и ги допрете на нея. С леки движения се опитайте да допрете стената с нос. Задръжте в крайна позиция около 10 секунди. По този начин ще разтегнете всички мускули в горна част на тялото си.

ОЩЕ: 10 ежедневни навика, които ви помагат да останете активни

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес