Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След края на Олимпийските игри: Кое място зае България по медали в Париж?

11 август 2024, 17:58 часа • 5050 прочитания

Всички състезания от Олимпийските игри в Париж приключиха! Вече е ясно и окончателното класиране на нациите по медали във френската столица. А България зае престижното 26-о място от 91 страни, завоювали поне един медал. Иначе в състезанието участваха 206 делегации от цял свят.

България завърши на 26-о място по медали на Олимпийските игри в Париж

България се добра до място в топ 30, след като завоюва три олимпийски титли: чрез Карлос Насар, Семен Новиков и Магомед Рамазанов. Освен това Боряна Калейн добави сребърен медал, а бронзови отличия заслужиха Кимия Ализаде, Божидар Андреев и Хавиер Ибанес.

Боряна Калейн

Българският отбор можеше да намери място в топ 20, ако бе завоювал още една титла - например с ансамбъла, който бе първи в квалификациите, но на финалите остана четвърти. На 20-о място финишира Бразилия с 3 олимпийски титли, но и общо 20 медала.

Китай едва не детронира САЩ по медали в Париж

Голяма сензация бе напът да се случи на върха в класирането, след като Китай за малко не детронира САЩ. Американците обаче успяха да спечелят 40-то злато в турнира по баскетбол за жени и изравниха титлите на Китай. Иначе американците спечелиха цели 126 медала: с 35 повече от китайците, като водещ фактор за златните медали. 

ОЩЕ: Едва на 17, а вече с три олимпийски титли: Китайката, чиято мотивация е болната ѝ майка

Цюан Хунчан

Иначе 26-ото място на България е прогрес спрямо Токио 2020, когато страната ни финишира на 30-а позиция. Игрите в Париж 2024 бяха и най-успешните олимпийски игри за България през новия век. Страната ни дори доближи рекорд от Сеул 1988, които са най-успешните игри в българската история.

Силното представяне на българските спортисти в Париж ще бъде възнаградено подобаващо от държавата, като са предвидени премии за над милион лева за най-добрите ни олимпийци.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес