Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След кошмарна контузия: Габриела Петрова отново ще скача за олимпийската мечта

05 юни 2024, 14:13 часа
Реклама

Европейското първенство по лека атлетика ще се проведе от 7 до 12 юни в Рим, Италия. Десет български атлети са покрили норматив за участие на „Стадио Олимпико“ сред най-добрите на континента. Това са Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова (скок дължина), Александра Начева и Габриела Петрова (троен скок), Тихомир Иванов и Мирела Демирева (висок скок), Лъчезар Вълчев и Димитър Ташев (троен скок), Милица Мирчева (полумаратон) и Ясна Петрова (10 000 м). В дните до Европейското ще ви запознаем с българския състав в Рим, като разкрием повече за подготовката им и целите им на първенството.


Габриела Петрова е българска състезателка на троен скок. Тя ще е една от представителките ни в тази дисциплина на Европейското първенство в Рим. Петрова вече има един златен медал от Европейското за юноши и девойки под 23 г. от 2013 година, както и 1 сребро от 2015 година при жените. Тя остава само на място от призовата тройка на Световното първенство през 2015 г. в Китай.

Габриела Петрова

Най-добрата в тройния скок Габриела Петрова отново в сектора на Европейското

Към постиженията на най-добрата ни атлетка в тройния скок добавяме още 12 национални титли (на 4 по 100, троен и дълъг скок), 4 балкански златни медала, 2 класирания в топ 8 на европейски първенства и 1 финал на световен шампионат. Личният рекорд на Габриела Петрова е от 2015 година, когато постига 14.66 на финала на Световния шампионат в Китай, където завършва на 4-то място. Тя е участничка и на последните два форума на олимпийските игри, като и в Рио де Жанейро 2016, и в Токио 2020 отпада още в квалификациите.

Габриела Петрова

Последната година и половина е белязана от контузия за шампионката ни на троен скок. През 2022 година, Габриела къса връзки на отскачащия си десен крак. Тя и треньорът ѝ Атанас Атанасов решават да разменят краката и след като се възстановява, започва подготовката си с водещ ляв крак. Само 2 дни преди първия старт решават, че ще отскача от десен крак. Изненадващото решение веднага дава резултат.

След 18-месечно отсъствие Габриела успява да се върне на пистата по възможно най-добрия начин в началото на тази година – с опит, даващ ѝ право на участие на Европейското първенство. Първият ѝ старт за сезона на закрито е на Националния шампионат за юноши и девойки под 20 години, където участва извън класирането. С подкрепата на цялата зала, Габриела успява да приземи втория си опит на 14.38. Тя продължава да показва добрата си форма и през следващия месец, когато взима участие на турнира в Белгия "IFAM Gent Indoor" и записва резултат от 13.93 за първото място.

Габриела Петрова

Габриела Петрова на Европейското по лека атлетика в Рим

В подготвителния си период за Европейското първенство, Габриела взема участие на международния турнир „Самарско знаме“ в Стара Загора. Тя прави 4 успешни опита над 14 метра, печелейки първото място с 14.19. Родната ни атлетка пропуска Балканиадата за мъже и жени в Измир, за която също има покрит норматив, за да се концентрира върху участието си на континенталната надпревара.

Основната цел пред Габриела Петрова до края на сезона е участието ѝ на трети олимпийски игри. Атлетката ни ще се цели в квота за Париж 2024, която може да бъде завоювана както на Европейското в Рим, така и на останалите състезания до края на месеца.

Надпреварата в Рим за европейската титла в тройния скок при дамите ще започне с квалификации в петък на 7 юни от 12:10 часа българско време и ще завърши с финал в неделя на 9 юни от 22:21 часа.

ОЩЕ: Ясна Петрова атакува националния рекорд на 10 000 м на Европейското първенство в Рим 

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес