Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще бъде ли река Сена безопасна за олимпийските плувци?

16 юли 2024, 16:06 часа • 608 прочитания

До началото на Олимпийските игри в Париж остават по-малко от две седмици, а въпросите относно състоянието на река Сена все още не са изяснени. Главният проблем пред организаторите е дали тя ще бъде безопасна за спортистите, които ще се състезават в плувните дисциплини на триатлон и маратон. Въпреки това френският министър на спорта Амели Одеа-Кастера се потопи в Сена в събота, а кметът на Париж Ан Идалго обеща да плува тази седмица. 

Ще бъде ли Сена готова за Олимпийските игри?

По програма плувната част от триатлона и маратона трябва да се проведе във водите на река Сена, където плуването е забранено от повече от век. Въпреки усилията на града да почисти отдавна замърсената река през последните седмици, водата все още остава опасна за хората.

река Сена

За да почисти реката, Париж инвестира 1,4 млрд. евро в изграждането на инфраструктура, която да улавя повече дъждовните води, съдържащи натоварени с бактерии отпадни води, които навлизат в реката в периоди на проливни дъждове и я правят опасна за плуване.

През май френските власти откриха гигантски подземен резервоар за съхранение на вода до жп гара Аустерлиц, чиято цел е да събира излишната дъждовна вода и да спре навлизането на отпадъчни води в Сена. Басейнът може да събере еквивалента на 20 олимпийски плувни басейна с мръсна вода, която сега ще бъде пречиствана, и е централният елемент на големите инфраструктурни подобрения, които градът бърза да завърши навреме за Игрите, но и да гарантира, че парижани ще имат по-чиста Сена през следващите години.

Какво ще се случи, ако Сена не е безопасна?

река Сена

Организаторите на Олимпийските игри заявиха, че ако проливните дъждове повлияят на качеството на водата по време на Игрите, триатлонът вече няма да включва плувна част. Докато състезанието по плувен маратон ще бъде преместено на морския стадион Вер сюр Марн. Въпреки това те остават оптимисти, че по-сухото и слънчево време от това, което френската столица преживя през юни, ще позволи на събитията да се проведат по план.

В събота френският министър на спорта Амели Одеа-Кастера се потопи, за да покаже, че прочутата река е достатъчно чиста. Кметът на Париж Ан Идалго също заяви, че ще плува в Сена тази седмица.

Четете завладяващи олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж 2024"

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес