Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шахмат за деца - "Купата на Лъвчетата"

03 юни 2015, 10:30 часа • 14484 прочитания

Една от най-древните игри, единственият спорт развиващ логическото и математическо мислене, ще направи уикенда, празник за много деца. Коя е тази игра?

Над 100 деца от България и чужбина ще се включат в Деветия международен турнир по Шахмат „Купата на Лъвчетата”. Събитието се организира с цел популяризиране на шахматната игра сред подрастващите и представлява своеобразна реклама на София, като европейска столица на спорта.

Турнирът се организира от Шахматен клуб ЦСКА, с помоща на Банка ДСК, Столична община „Район Изгрев”, НСА „Васил Левски”, БФ Шахмат и МФЗ „Арена Армеец” и Chesshola.com. Събитието ще се проведе в Зала Арена Армеец – малка зала на 6 и 7 юни 2015 г. Участие ще вземат шахмат клубове от Цяла България, както и участници от чужбина.

Турнирът се провежда по швейцарска система – в 7 кръга и е разделен на две: Турнир „А” за деца до 14 години и Турнир „Б” за деца до 10 години. Контролата за игра ще бъде 50 минути на състезател за завършване на партията, плюс 10 секунди на ход, считано от първия ход. Турнирът важи за български рейтинг.

Победителите и в двата турнира получават „Купата на Лъвчетата”. Победителите в групите 8, 10, 12, 14 (момичета и момчета), получават награди в размер на 150 лева, купи и златни медали, а подгласниците: сребърни и бронзови медали. Подсигурени са и грамоти, награда за най-малък участник и други.

Наградния фонд е подсигурен от Банка ДСК, а множество предметни награди от Столична община „Район Изгрев”и НСА „Васил Левски”.

Към Събитието има организирано и състезание за решаване на шахматни задачи с отделен награден фонд, а децата класирали се на първите шест места от всяка възрастова група, могат да вземат участие и в сеанс на едновременна игра срещу Гросмайстори и Международни майстори.

Турнирът ще бъде празник за децата и шахмата, ще завърши с почерпка за участниците с лакомства и шампанско.

Все още можете да се включите в Турнира. За повече информация - Росен Лазаров, 0899874456.

За финал организаторите припомнят думите на големия шахматист Гари Каспаров:

Това, което знаем за шамхата е, че той подпомага развитието на познавателните способности на децата. Той подобрява резултатите от учебната дейност. Шахматът учи децата да спазват правилата, защото в него си има правила. Също така подобрява дисциплината на мисловния процес, защото трябва да се концентрираш в търсенето на решения. Шахматът има много важен социален елемент, защото събира заедно деца от много различни социални среди.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес