Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руснакът, който мечтае да стане олимпийски шампион с България

17 юли 2024, 19:30 часа • 9431 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

За първи път в историята България ще има своя представител на свободен стил в борбата на Олимпийските игри в Париж. Познат на световната сцена с руския флаг, Магомед Рамазанов ще се бори за престижа на българския трибагреник на тепиха във френската столица в категория до 86 килограма.

Руснакът, избрал да се бори България

Магомед Рамазанов е роден в село Октябърское, Русия през 1993 г. Започва да тренира борба на 7-годишна възраст. От 2016 до 2021 година се състезава за родината си Русия. Той става европейски вицешампион до 79 кг от първенството в Рим през 2020 г. Състезава се за България от 2024 г.

Магомед Рамазанов

Още в дебюта за страната ни на международен форум печели титла - от рейтинговия турнир в Загреб през 2024 г. Тогава постига 5 безапелационни победи в категория до 86 кг и е обявен от Международната федерация сред петтe най-големи сензации в надпреварата.

Пътят към олимпийския тепих

Рамазанов извоюва пета квота за страната ни в борбата за Олимпийските игри в Париж. Това се случи на квалификационния турнир в Истанбул през май месец. В решаващата схватка той победи Владимир Гамкрелидзе с 5:3 точки. Така Рамазанов стана първия олимпиец за България в свободния стил. 

"Беше ми трудно в Истанбул, защото преди това две години не се борих никъде. Но от януари вече имам 4 турнира и съм добре подготвен. Борих се не само за себе си, а за цяла България", сподели Магомед Рамазанов.

Българинът може да се изправи срещу 15 възможни съперници, като нито един от олимпийските шампиони от Токио не е включен, което гарантира, че историята ще бъде пренаписана. А целта пред състезателя ни е една: олимпийското злато.

Борба

"В Париж ще преследвам само златото! Няма друг вариант за мен. А ще видим какво ще стане. Основните ми съперници са от Иран, Русия и САЩ, ще бъде много интересно", заяви той.

Преследването на олимпийската мечта ще започне след по-малко от месец. Състезанията по борба в Париж са планирани да се проведат в периодаот 5 до 11 август в Grand Palais Éphémère в Марсово поле. Очаква се 288 борци да се състезават в осемнадесет различни категории. Мъжете ще се борят помежду си в свободния и гръко-римския стил, докато жените ще участват само в свободната борба, като ще бъдат раздадени осемнадесет златни медала.

 Автор: Дария Александрова

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес