Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Противоречиво: Български спортисти участваха в Путиновата Олимпиада

20 юни 2024, 11:53 часа
Реклама

Български самбисти не се съобразиха с официалната ни държавна политика спрямо Русия и участваха на т. нар. "Путинова Олимпиада" в Казан - Игрите БРИКС. Турнирът се провежда от 12 до 23 юни под патронажа на руския диктатор Владимир Путин. Нашата страна е единствената от Европейския съюз, която има представители на спортния форум.

Това е петото издание на ежегодните Игри БРИКС. Първоначално те са замислени като неголеми състезания за държавите членки на едноименната организация. Досега домакин на форума бе страната, която председателства БРИКС през съответната година. Настоящето издание обаче е малко по-различно.

ОЩЕ: Евро 2024: Грузинците псуват Путин от трибуните, паника в руска онлайн телевизия (ВИДЕО)

Български самбисти участваха на БРИКС 2024

То се провежда в контекста на ограниченията за участие на руски и беларуски състезатели на Олимпийските игри в Париж заради войната в Украйна. БРИКС 2024 бяха открити с видеопослание от Путин. По думите му игрите трябва "да станат символ на разширяващия се междукултурен диалог и да дадат голям принос за укрепване на приятелството между народите и ползотворно взаимодействие между държавите в интерес на хората и общото развитие", предава в. "Сега".

Дните до Париж

Наши спортисти не се съобразиха с позицията ни за войната в Украйна

Оказа се, че трима наши сънародници са пътували до Казан, за да вземат участие в надпреварата. 36-годишният Ангел Ангелов и младите Ива Иванова и Таня Радулова са се подвизавали на турнира по самбо. Радулова дори печели бронз в своята категория. Действията на спортистите ни са противоречиви с оглед официалната позиция на България спрямо Русия.

Кой лъже в цялата сага?

Според bTV заплатите им вече са спрени, а Министерството на младежта и спорта може да наложи и допълнителни санкции на федерацията по самбо, която получава държавна субсидия за неолимпийски спорт. За 2024 година тя е в размер на 314 000 лв. От централата твърдят, че тримата самбисти са действали самоволно. В същото време обаче треньорът на Радулова - Николай Матев от клуб Чавдар-Троян, благодари на федерацията, лично на треньора на националния отбор Васил Соколов и на президента Росен Димитров за "гласуваното доверие на нашето момиче, давайки му възможност за изява в този спортен форум."

ОЩЕ: Официално: Руските тенисисти ще участват на Игрите в Париж 2024

Самбо Русия скандал

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес