Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиите, които ще получават олимпийските шампиони в атлетиката и в бокса

25 юли 2024, 15:24 часа • 883 прочитания

Паричните награди вече започват да навлизат в някои олимпийски спортове. Засега обаче остават като изключение. Някои асоциации като тези в леката атлетика и бокса обявиха, че ще отпуснат парични награди за олимпийските шампиони, което досега не се е случвало на олимпиада.

Олимпийското злато в атлетиката ще се равнява на 50 000 долара

Международният олимпийски комитет не изплаща парични награди на олимпийските призьори, защото обикновено това се прави от държавите, за които се състезават атлетите. През месец април обаче World Athletics обяви, че ще бъдат отпуснати премии за олимпийските шампиони, а бюджетът за тях е доста голям - 2,4 милиона долара. Откъде ще идват тези пари обаче? Отговорът - от приходите, които World Athletics получава от МОК.

Олимпийски игри

Без премии за сребро и бронз

За златен медал паричната награда ще е 50 000 долара, като сумата в щафетите ще се разделя между участниците. Засега парична награда ще получават само шампионите, докато за следващите Олимпийски игри, които ще се проведат в Лос Анджелис, се планира премии да има и за второто, и за третото място.

Боксът дава 100 000 долара за злато, но само половината са за спортиста

Международната боксова асоциация също обяви, че ще раздава парични награди, като нейният бюджет ще е по-нисък с 1,1 милиона долара от този на World Athletics. Златен медал в бокса ще носи 100 000 долара, но само 50 000 ще са за спортиста. Останалите ще се разделят между треньора и съответния олимпийски комитет. Сребърният медалист ще получи 50 000 долара, а бронзовият 25 000.

ОЩЕ: Олимпийски игри в Париж 2024: Пълна програма на българското участие

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес