Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прекрасно! Бронз за България на Световното по спортно катерене (СНИМКИ)

29 август 2024, 19:25 часа • 1325 прочитания

Слав Киров завоюва бронзов медал на Световно първенство по спортно катерене за юноши и девойки до 20 години в Гиянг, Китай. Българинът грабна отличието в дисциплината боулдър и ни зарадва с прекрасната новина. Той се класира за още един финал - на трудност, където завърши на шесто място.

Слав Киров спечели бронз на Световното по спортно катерене

Драматично премина боулдъра, тъй като подреждането постоянно се променяше. Победител в състезанието е Ритсу Каятани от Япония, който единствен успя да изкачи и 4-те боулдъра, 2-ри е Яник Нагел - Германия, който е със същия брой топ и зони, както Слав Киров, но с 1 опит по-малко за преодоляването им.

Слав Киров спортно катерене

Другите двамата българи на световното първенство бяха в групата U18. При девойките Валисия Мей зае 23-то място в боулдъра и 28-мо в трудността, Боян Киров при юношите е 19-ти в трудността и 28-ми в боулдъра. В шампионата участват близо 600 състезатели от 50 страни, разделени в трите възрастови групи - U16, U18, U20, които се борят за призовите места в трите дисиплини на катеренето - боулдър, трудност и скорост.

ОЩЕ: Навръх Деня на Съединението: Българин ще плува за рекорд в река Дунав

Слав Киров спортно катерене

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес