Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди 72 години: Кой е първият медал за България от олимпийски игри?

04 август 2024, 18:15 часа • 3238 прочитания

България има първия си медал на Олимпийските игри в Париж 2024. Макар все още да не знаем с какъв цвят ще е той, Хавиер Ибанес си гарантира поне бронз в боксовия турнир, след като се класира по безапелационен начин към полуфиналите в категория до 57 килограма. 

Кубинецът с българско сърце постигна своя триумф в най-успешния ден в българската олимпийска история - събота. А интересен факт е, че първият медал за България е от бокса - не само на Игрите в Париж, но изобщо в родната история на най-голямото спортно събитие. 

ВИЖТЕ: Първият български олимпийски медал в историята - тежката история зад най-ценното отличие от преди 72 години

Първият олимпийски медал на България е в бокса

Кой е първият български олимпийски медал? 

Някак си поетично е, че последният медал за България до момента (Ибанес) е в същия спорт, в който е и първият за страната ни в историята. 

Това се случва преди повече от 70 години - на Олимпийските игри в Хелзинки. Въпреки че България участва още в първото международно и официално издание на Игрите през 1896 година в Атина, страната ни участва на общо 4 издания на най-мащабния спортен форум преди от петия опит да се стигне до медал. 

Първият български олимпийски медал е в бокса и е бронзов - кой е първият български спортист с медал от Олимпийски игри и легендарната и тежка история на първия ни медалист вижте тук

Иво Вецев
Иво Вецев Отговорен редактор
Новините днес