Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пореден обрат: Отмениха световния рекорд на българския плувец Цанко Цанков

06 октомври 2024, 11:16 часа • 1023 прочитания

Дни, след като българският плувец в открити води Цанко Цанков получи така чаканото признание за световния му рекорд, от Асоциацията за световни рекорди (OWR) анулираха постижението му. На 20 септември Цанков преплува дистанцията от 120 километра по река Дунав без да спира за 18:01:39 часа, което се равнява на световен рекорд.

Анулираха световния рекорд на Цанко Цанков!

Две седмици преди това, на 6 септември, Цанко Цанков отново плува в река Дунав, в опит да направи рекорд на 100 километра. Тогава той заяви, че е преминал 108,250 километра от видинското село Кошава до Козлодуй за 18:12:32 часа без да спре или да докосва твърди предмети, което според него е световен рекорд.

Няколко дни по-късно се оказа, че постижението, с което българинът претендира, е на румънски плувец и е на 120 километра, и че данните от плуването на българина са манипулирани. На база на тези твърдения Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA) отказа да ратифицира постижението му, в резултат на което той отново влезе в Дунав на 20 септември. Но от WOWSA отмениха всичките у рекорди и заявиха, че няма да признаят негови бъдещи постижения.

"След детайлно преразглеждане на нови доказателства относно рекорда и консултация с международните органи, ние взехме решението да анулираме този световен рекорд. Нашата ангажираност към запазването на прозрачността и интегритета на процеса на верификация е от първостепенно значение. Ние подхождаме към тези въпроси много сериозно, за да поддържаме най-високите стандарти", се пише в изявлението на OWR, което беше получено и на редакционната поща на Actualno.com

ОЩЕ ПО СЛУЧАЯ: Скандал с рекордьора в открити води Цанко Цанков: Отнеха всичките му рекорди!

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес