Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Токио с поглед към Париж: Златния триумф на българския ансамбъл на олимпийската сцена

08 август 2024, 10:22 часа • 2249 прочитания

3 години от златния триумф на българския ансамбъл по художествена гимнастика на олимпийската сцена. Датата беше 8 август, Игрите бяха в Токио, когато родните грации пренаписаха историята и изкачиха пореден връх, на който решиха да останат вечно, слагайки край на кариерите си след успеха.

"Диамантеният" успех на българската художествена гимнастика

Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова. Те вече не бяха "златните момичета", те бяха "диамантени", а блясъкът им озари олимпийския връх. Пет момичета, изключително различни и като гимнастички, и като характери, които се превърнаха в един силен отбор. За този състав думата "отказване" беше непозната, а целта беше една - не просто медал от Олимпиада, а златен!

И накрая голямата мечта се сбъдна. Нещото, за което поколения български гимнастички бяха жадували. Датата 8 август стана датата на първата олимпийска титла за ансамбъла по художествена гимнастика на България! "Апотеоз" така го обрисува човекът, който винаги беше до тях, който вярваше повече и от тях самите, че точно те са избрани да бъдат "първите" – великата Илиана Раева. 

Български ансамбъл по художествена гимнастика

"И от Токио с поглед към Париж, където днес стартират Олимпийските игри за нашите момичета! Желаем този красив миг да се повтори отново във френската столица!", написаха във Фейсбук от Българската федерация по художествена гимнастика.

Олимпийските игри в Париж навлизат в заключиттелната си фаза. Един от последните дни означава начало на надпреварата в художествената гимнастика. Днес на голямата сцена във френската столица ще излязат две от големите надежди на България за олимпийско злато - Стилияна Николова и Боряна Калейн, които стартират участието си в квалификациите в индивидуалния многобой.

ОЩЕ: След триумфа на Токио 2020: Българските грации се целят да защитят олимпийското злато в Париж

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес