Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От маратон на спринт: Необичайното предизвикателство на Шарън Фирисуа в Париж

02 август 2024, 13:41 часа • 570 прочитания

Състезателка по маратон участва в спринта на 100 метра на Игрите в Париж, въпреки че никога преди не се е състезавала в тази дисциплина. Леката атлетика, която за мнозина е основното събитие на Олимпийските игри, започва да се разгръща на стадион "Стад дьо Франс", а една бегачка постигна уникално постижение.

Маратонка на 100 метра в Париж 

Спринтът на 100 м започна днес с предварителния кръг и сериите, преди полуфиналът и финалът да се проведат в събота. Соломоновите острови предприеха необичайния ход. В предварителния кръг се състезава Шарън Фирисуа, която е само една от двете атлетки на страната, участващи на Игрите във френската столица.

Въпреки че 30-годишната състезателка е бегачка, 100 м не е дисциплината, в която тя традиционно се състезава. Всъщност Фирисуа е рекордьорка на дълги разстояния, като за страната от Океания се е състезавала на 5000 м в Рио 2016 и на маратон в Токио 2020. Тя не успя да се класира за маратона в Париж, но вместо това сега се състезава в късия спринт, където никога преди не е участвала.

Президентът на Федерацията по лека атлетика на Соломоновите острови Майкъл Куали заяви, че нацията е предложила двама спринтьори за участие на 100 м, но от Националният олимпийски комитет предпочели да вземат "повдигащото вежди" решение Фирисуа да се състезава в дисциплината. Фирисуа избяга дистанцията за 14.31 секунди, отреждащо ѝ последната позиция в серията.

ОЩЕ: Без екипировка и с ръка в джоба: Турската сензация в спортната стрелба Юсуф Дикеч (СНИМКА)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес