Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никола Цолов: Всеки сезон е под въпрос, едва успяваме да съберем бюджет

13 септември 2024, 16:51 часа • 3213 прочитания

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов остави една много силна кампания зад гърба си. Като част от академията за развитие на млади пилоти на Алпин (ART Grand Prix), той записа три победи във втория си сезон, завършвайки на 11-та позиция в крайното класиране. В специално интервю пред Дарик радио и dsport Цолов коментира своето представяне, финансовите предизвикателства и най-паметните си моменти.

Никола Цолов с оценка на сезона във Формула 3

В момента българинът е във Валенсия, където прави подготовката си за следващия сезон. Новата кампания във Формула 3 ще стартира в Австралия през месец март. За тазгодишното си представяне Цолов сподели, че може да раздели сезона си на две части - по-трудна, от която научи много и стигна до по-успешната. Той каза още: "Справих се добре, но трябваше да мина през някои неизбежни неща. Лош късмет или ситуация, в която не знам как да реагирам, нямам опит. Нищо не се повтаря едно към едно. Въпреки че съм втора година, нямам опит колкото другите пилоти. В ситуации, в които водя, имам повече опит, отколкото като съм в средата. В такива ситуации има какво да се работи и желае."

Никола Цолов

Финансите са основен фактор в моторните спортове

Финансите се оказват едно от най-големите предизвикателства пред българския пилот. Той разкри, че всяко негово участие в следващ сезон е под въпрос, тъй като трудно събират необходимия бюджет: "Всеки сезон е малко под въпрос. На лимита е да съберем бюджет. Винаги го търсим. Понякога успяваме да съберем целия бюджет, но вече няма време за подготовка. Винаги събираме малко отгоре, за да мога да тествам и да започна силно."

Най-паметните моменти на Никола Цолов във Формула 3

Трите му победи през 2024 година определя като най-паметните си моменти досега. Вседки един от успехите дойде по различен, но все така уникален начин. "Първата в Монако е на много легендарна писта, на улиците където имах много скорост", започна той. "Втората в Австрия бях доста болен, преди състезанието не знаех дали ще го изкарам цялото. Нямах очаквания, но направих добър старт, който много ми помогна, че бях спокоен, все едно нямах какво да губя. Лека-полека правех каквото трябва, взех правилните решения. Третата победа в Будапеща беше много важна. Цялото състезание беше важно. Тогава със съотборника ми – исках да покажа, че съм най-добрият."

Този сезон във Формула 3 участваха общо 34 пилоти, като 28 от тях успяха да вземат точки. Никола завърши сезона на второ място по победи с 3 спечели състезания, като пред него е само Арвин Линдблад с 4 победи.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес