Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-накрая: Признаха световния рекорд на Цанко Цанков

04 октомври 2024, 15:09 часа • 1380 прочитания

Българският плувец в открити води Цанко Цанков най-накрая получи така чаканото признание. Днес стана ясно, че историческото му плуване от 120 километра по река Дунав е било ратифициано от Асоциацията за световни рекорди (OWR).

Плуването на Цанко Цанков

Както е известно, преди две седмици Цанков направи страхотното постижение като тръгна от село Ясен в Община Видин и стигна до кораба „Радецки“ в Козлодуй. Той стартира в 12:00 часа на 19 септември и финишира в 06:00 часа на 20-ти. Цанков изплува дистанцията от 120 километра за 18:01:39 часа.

Цанко Цанков

Скандалите около предното му постижение

Това бе второ поредно плуване на Цанков в Дунав в рамките на само 12 дни. Причината е, че първото му постижение не бе ратифициарано, а Световната асоциация по плуване в открити води отне рекордите на българина, тъй като според организацията е имало външна намеса при измерването на времето, както и на GPS данните. В крайна сметка днес постижението на Цанков бе признато.

„Направих рекорда за България“

Цанко Цанков

„Изключително съм щастлив и горд от пристигналия сертификат от OWR. Знам през какво преминах и колко трудно ми беше от психологическа гледна точка. Винаги съм плувал по правилата и никога не съм правил нещо нередно. Исках и направих рекорда за България. Всички положени усилия си заслужаваха“.

„Въпреки организираната клеветническа кампания върху мен от първото плуване в Дунав, доказах, че истината и доброто винаги ще излязат на преден план и ще победят злобата и омразата. Този документ, който получих от OWR е от много висока стойност и съм благодарен на всички българи за невероятната подкрепа. Ще продължа по начертания път и нищо не може да ме откаже да представям България на всяка точка по света в откритите води“, заяви Цанков.

Наскоро пък Антъни Иванов се усъмни в постижението на Цанко Цанков.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес