Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Момичето със сабята, което ще твори история за България на Олимпийските игри в Париж

24 юли 2024, 07:15 часа • 2280 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

България може да се гордее, че разполага с една от най-талантливите състезателки по фехтовка в света: Йоана Илиева. 23-годишната сабльорка се превърна в пионер за женската ни фехтовка, след като завоюва исторически първи медал от световно първенство. А сега мечтае за нещо още по-голямо: триумф на олимпийските игри.

Йоана Илиева: "Златната" сабя на България

Йоана Илиева се занимава с фехтовка още от 8-годишна възраст. Среща се със спорта в класната стая, където треньори по фехтовка ѝ показват маски и саби. Това грабва вниманието на малкото момиче, което се влюбва с този спорт. Няколко години по-късно идват и първите значими успехи, показващи нейния огромен потенциал.

Само на 14-годишна възраст Илиева става балканска шампионка за жени, както и девета на световно първенство за девойки до 17 г. Малко по-късно се добира и до европейските медали при девойките, и то на два пъти: печели сребърни отличия през 2017-а и 2018-а. Остава пета на световното първенство до 17 г., на крачка от медалите, но се класира за младежките олимпийски игри, където отново заема пето място.

Йоана Илиева

Успехите на Йоана Илиева изпреварват годините ѝ

Йоана Илиева продължава да изпреварва възрастта си - и на 17 години вече е бронзова медалистка от световното първенство до 20 г., както и първа в световната ранглиста за възрастта. Тя става и европейска шампионка за девойки до 20 г. и за девойки до 23 г. Най-големият ѝ успех обаче идва през 2023-а, когато печели историческия първи медал за България от световно първенство за жени.

Йоана Илиева

Историческият световен медал

Българската фехтовка не бе печелила световен медал от 36 години от времето на братя Етрополски. Йоана Илиева успя да върне славата на родната ни фехтовка - и да се превърне в пионер в женското направление, печелейки бронзовото отличие в Милано. Следващата спирка за Илиева е Париж.

Йоана Илиева си подпечата билета за Париж 2024 в края на април, когато спечели първото място на олимпийската квалификация в Диферданж, Люксембург. Преди да замине за Париж, Илиева каза следното пред bTV: "Отивам в Париж да покажа, че съм една от най-добрите."

Йоана Илиева вече доказа, че е една от най-добрите на световната сцена - остава да го покаже и на олимпийските игри.

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ: Пълна програма на българското участие на Олимпийските игри в Париж

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес