Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил Милов: Шампионът, на когото съдбата му се усмихна за нов олимпийски опит

23 юли 2024, 21:30 часа • 3569 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Кирил Милов е един от най-титулуваните български борци в последните години. Европейският шампион в класическия стил до 97 килограма от Будапеща 2022 получи златна възможност да се яви за втори пореден път на олимпийски игри след щастливо стечение на обстоятелствата. Той ще направи всичко възможно, за да се представи достойно.

Съдбата се усмихна на Кирил Милов за Париж 2024

Роденият в Дупница състезател на ЦСКА се контузи и пропусна пролетните квалификации, с което неговата категория остана без виза за Париж 2024. На пресявката в Баку, Георги Иванов смени свободната борба с класически стил, но бе елиминиран от Бека Канделаки (Азербайджан) на четвъртфиналите до 130 килограма.

ОЩЕ: Трансферът на Гриша Ганчев, който бленува да завоюва олимпийска титла за България

Кирил Милов Георги Иванов

Сагата в българската борба за олимпийска квота

Така България остана без квота и в тежката категория. След квалификациите в Истанбул обаче изникна любопитен казус. Според Кирил Милов Сергей Семьонов от Русия не е покрил изискванията на МОК за липса на връзки с армията, а Канделаки е бил хванат с допинг. Следващи на опашката са българските национали. Тъй като квотата не е поименна, родната федерация по борба избра именно Милов.

Милов ще се подвизава в тежка категория

Решението предизвика възмущението на Георги Иванов, който изрази обидата си към родната федерация с публикация в социалните мрежи. Кирил Милов също излезе с позиция и в крайна сметка трусът бе потушен. Така състезателят на ЦСКА ще качи килограми и за пръв път ще се бори на голям форум в категория до 130 кг.

ОЩЕ: Руснакът, който мечтае да стане олимпийски шампион с България

Дните до Париж

Отличията на Кирил Милов

27-годишният ни спортист има редица отличие в своята витрина. Още през 2014-а на Летните младежки олимпийски игри в Нанкин, Китай печели сребърен медал в категория до 85 кг. През 2018 година завоюва второ място на Световното първенство в Будапеща. През 2019-а губи от същия противник - Муса Евлоев, но на европейски финал.

След това Кирил Милов грабва по още едно сребърно отличие от световен и европейски шампионат. През 2022-ра става първенец на Стария континент, а на последната континентална надпревара заслужи бронза. На Игрите в Токио 2020 отпада на четвъртифинала от иранеца Мохамад Сарави, но сега получава втори шанс. Макар и в по-тежка категория Кирил Милов е готов да защитава името си и да представи достойно България.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: Иранската бунтарка, която мечтае българският химн да зазвучи в Париж: Кимия Ализаде

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес