Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кимия Ализаде: В Иран няма уважение към убежденията на хората, техните вярвания и мисли

16 август 2024, 11:07 часа • 3024 прочитания

Бронзовата медалистка на България от Олимпийските игри в Париж Кимия Ализаде разкри защо е напуснала родината си Иран и е решила да се състезава за страната ни. Според таекуондистката в Ислямската република няма уважение към убежденията на хората, техните вярвания и мисли.

Кимия Ализаде говори пред колегите от „Нова телевизия“ като допълни, че е напуснала Иран, тъй като вярва, че всеки човек има право да бъде свободен. Тя също така е категорична, че винаги се е застъпвала за правата на жените, които са сериозно ограничени в нейната родина.

Историята на Кимия Ализаде

Кимия Ализаде

„Бях на 7, когато започнах с таекуондото. Тогава не можех да приема да не победя. Родителите ми много ме подкрепяха, особено мама. Вярвам, че дисциплината и това, че не се отказвам е причината за успеха. Много хора ме подкрепяха. Първата съм в семейството, която се занимава със спорт. Моето семейство е в Иран и не мога да ги посетя, но те могат. Благодарение на социалните мрежи можем да разговаряме много“.

„Напуснах Иран, защото вярвам, че всеки човек има право да бъде свободен, а свободата за мен е много важна. Винаги съм се застъпвала за свободата на жените. Много е странно, когато отидеш на състезание и се изправиш срещу приятели от своята страна, всеки има избор. Аз исках да правя каквото реша. Просто се боря за своето място“.

„Става дума за много повече от носенето на хиджаб. Става дума за всякакви права. Не бих искала да казвам нещо по-различно. Просто човек има право да избира къде да живее. Свободата не е хиджаба, а да правиш това, което искаш. В Иран няма уважение към убежденията на хората, техните вярвания и мисли“, каза олимпийската медалистка на България.

Вчера Кимия Ализаде се прибра в София и сподели, че не е очаквала да получи такава подкрепа от българите.

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес