Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карлос Насар сменя категорията: Всяка една бъдеща титла ще е велика, България го заслужава

28 август 2024, 09:46 часа • 8224 прочитания

Олимпийският ни шампион във вдигането на тежести Карлос Насар, който срази конкуренцията със световен рекорд на Олимпийските игри в Париж в категория до 89 кг, обяви, че ще смени категорията, и обеща още златни медали за България.

На 20 години той вече е олимпийски, световен и европейски първенец, но е "достатъчно мотивиран" за още. "Като цяло вече съм изпълнил мечтите си. Оттук всяка една спечелена титла е велика, тъй като се повтарят и се потретват. България заслужава да има това велико нещо. Ние сме един силен, кадърен народ", каза Насар в интервю за bTV.

И обясни какво представлява процесът по смяна на категорията - трябва да се качат килограми, включително и в тежестите, които вдигаш, после трябва да се научиш да си достатъчно бърз, мобилен, координиран. "Има доста работа. Трябва да се научиш да работиш с по-тежкото си тяло", каза той.

Още: Карлос Насар: Не мога да предам българския народ! Постигнах всичките си мечти, искам да стана легенда

Вълненията след олимпийската титла

"Осъзнах какво направих точно на момента, но той остава в миналото, защото трябва да има още такива моменти", заяви Насал с поглед към бъдещето.

Той си е дал малка почивка, за да обърне внимание на хората, които са го подкрепяли, и на феновете. "За мен това бяха едни незабравими емоции", каза шампионът ни.

На въпрос колко бързо губи форма, той обясни, че по принцип в спорта е така, че не можеш толкова бързо да излезеш от форма, особено когато си направил силна основа: "Спадат ти резултатите с 20-30 кг за около седмица, но после ги връщаш с правилен подход".

Снимка: Getty Images

Още: Заслужено: Награждават Карлос Насар с петцифрена сума

Популярността не го притеснява – "обичам вниманието на хората, те обичат моето. Това за мен е щастие, не може да е негатив", каза Насар.

Той определи като "невероятна емоция" посрещането в Червен бряг - вече като почетен гражданин на родния град. Зарадвал се е да види "събрани и сплотени" съгражданите си. "Моят приятел Ники Кънчев също беше там да ме посрещне. Беше запазил едни моменти с моя треньор, които ме разчувстваха. Един голям емоционален спомен остана за мен в този град. Заради спортния ми живот нямам вече никъде силна връзка като приятелство – концентрацията е изцяло във вдигането на тежести. Искам само да се подобрявам, което ми убива социалния живот", призна Насар.

Още: Заслужено признание: Карлос Насар стана почетен гражданин на Червен бряг

Вдигане на тежести и художествена гимнастика под един покрив

Приятелката му Магдалина Миневска е част от ансамбъла по художествена гимнастика, който завърши на 5-о място в Париж. "Беше огромно разочарованието ѝ, но не заради желанието на хората да са олимпийски шампиони, а доколкото те искаха и смятаха, че можеха да го направят. В художествената гимнастика е много трудно да не се правят грешки", каза Карлос Насар.

Двамата са се подкрепяли в олимпийското село, където дори са живеели на един и същи етаж. "Каквато подкрепа е изисквана от мен, винаги съм се опитвал да я давам. Тя ме прави по-силен и винаги ме е подкрепяла. Това е нещо, което остава в сърцето ми", заяви шампионът ни, след като от bTV му пуснаха специално видеопослание от Магдалина.

"Аз съм съгласен тя да реши да остава (за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. - бел. ред.), но не мога да вляза в нейното тяло и нейната глава. Дори да продължи, дори да откаже, винаги ще я подкрепям, защото знам за какъв труден спорт става въпрос и защо може да иска да се откаже", каза Насар.

Спомен за човека, който пръв повярва в него

И си спомни за своя откривател Илиян Илиев: Покойният треньор на Насар още 2020-а: Гарантирам, че Карлос ще стане олимпийски шампион 2024-а! (ВИДЕО).

"Това е може би най-важното нещо, което се случи в моя живот, защото той вярва в мен не дълго време, а още от самото начало, от първите ми тренировки. Още като съм бил много малко дете, казваше, че ще стана световен шампион, после казваше, че ще стана олимпийски шампион. Той е причината да повярвам аз в себе си", каза Насар.

"Аз обичам да спортувам. Любопитен съм да умея най-различни неща. Въздържам се от развития извън вдигането на тежести, но харесвам всички спортове и ги мога, най-много футбол. Ходим да се учим и на борба", сподели олимпийският първенец.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес