Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карамаринов: Нашите млади атлети са бъдещите звезди на Европа

24 юли 2024, 15:01 часа • 461 прочитания

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов даде пресконференция в Пресклуб "България", на която коментира българското представяне на Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки под 18 години в Банска Бистрица. Родните атлети участваха в 6 финала в словашкия град, където завоюваха четири медала - 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови. 

Млади таланти и големи успехи: Поколението на звездите в българската лека атлетика 

Най-бързата девойка в Европа бе българката Радина Величкова, която спечели титлата на 100 метра спринт с нов национален рекорд за тази възраст - 11.46 секунди. 16-годишната пловдивчанка добави и бронз в колекцията си от надпреварата на дълъг скок. Християн Касабов завоюва бронзовото отличие на 110 метра препятствено бягане, а Димо Андреев спечели среброто в дисциплината хвърляне на чук. Другите ни двама финалисти Ива Деливерска (100 метра препятствия) и Зинга Барбоса Фирмино (троен скок) завършиха на 5-тата позиция, като Зинга остана на 4 сантиметра от медала.  

Християн Касабов

"Състезателите показват, че могат да направят много", каза Карамаринов. "Имаме атлетка, която не е от българска величина, тя е от европейска величина! На нея се гледа вече като на европейска звезда. Тя има огромен потенциал. Не само потенциал, тя го разкрива. Едно е да имаш потенциални състезатели, друго е този потенциал вече да е реализиран."

"Това поколение ще изкара звезди. От тук нататък е Българската федерация по лека атлетика. Ние се радваме за развитието. Такова шлифовано поколение не сме имали", завърши той.

Добромир Карамаринов

Този уикенд за родната атлетика престои Национален шампионат за юноши и девойки под 20 години в Стара Загора. Точно месец по-късно най-добрите ни състезатели в тази възраст ще заминат за Перу, Лима за участието си на Световното първенство.

ОЩЕ: 17-годишната Илияна Мичевска покори световния връх в леката атетика за хора с увреден слух

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес