Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хавиер Ибанес учи българския химн, след като осигури първи олимпийси медал за страната ни

04 август 2024, 10:53 часа • 1693 прочитания

Вчера боксьорът Хавиер Ибанес осигури първия медал за България на Олимпийските игри в Париж. Натурализираният кубинец тотално размаза и победи с единодушно съдийско решение Шудаи Харада от Япония - 5:0, за да се класира на полуфинал срещу Мунарбек Сейтбек Уулу (Киргизстан).

Кубинецът, който ще зарадва България с олимпийски медал 

На въпрос за усещането си да представлява България, треньорът на Ибанес – Жоел Арате, разкри: "Той учи химна, вече говори за красотата на България, за Горда Стара планина, до ней Дунава синей, слънце Тракия огрява, над Пирина пламеней."

След победата си Хавиер Ибанес разкри какви са очакванията му за предстоящия полуфинал: "Знам как играе той, но ще почивам 2-3 дни. След това ще гледам мачове на киргизстанеца и ще се концентрирам върху предстоящия мач."

Хавиер Ибанес

Той не скри гордостта си от факта, че осигури първи олимпийски медал за страната ни: "Много съм горд, че съм първият медалист на България. Съжалявам за Рами и за Радо Росенов, които не успяха да стигнат до медалите. Надявам се това, че съм първият спортист на България с медал, да помогне на другите – в щангите, борбата, леката атлетика, да успеят също да стигнат до медали."

За място на финала на 8 август от 22:46 часа Ибаниес ще се изправи срещу бронзовия медалист от Световното първенство Мунарбек Сейтбек Уулу (Киргизстан), който се наложи с 3:2 съдийски гласа над третия в схемата Пан-американски шампион Джамал Харви.

ОЩЕ: Имане Хелиф си осигури поне бронз от Игрите в Париж 2024 с нов категоричен успех

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес