Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Горд на седма степен!": Петър Стойчев продължава да пише история! Целта е световен рекорд

15 август 2024, 16:29 часа • 4167 прочитания

Живата легенда на българското плуване в открити води Петър Стойчев продължава да пише история! Той се превърна в 32-рия човек в света и първия от нашата страна, който успява да изпълни предизвикателството Oceans Seven. Големият успех обаче подтикна сънародника ни да си постави нова цел - световен рекорд.

Петър Стойчев изпълни Oceans Seven, но има нова цел - световен рекорд

Oceans Seven, който се смята за еквивалент на Seven Summits - изкачването на най-високите планински върхове на седемте континента, включва 7 маратона по плуване в открити води:

  1. Ламанша
  2. Протокът Кук
  3. Протокът Гибралтар
  4. Протокът Молокай
  5. Каналът Каталина
  6. Северният канал
  7. Протокът Цугару

Петър Стойчев

Разказът на Петър Стойчев за маратона по плуване

Именно последният не бе изпълнен доскоро от Стойчев. "При тежки условия, между два тайфуна в района, успях да изплувам и протока Цугару. Стартирах от град Kodomari в 4:18 часа японско време, стигнах брега на Хокайдо в 13:48 часа. Преодолях дистанцията за 9 часа 30 минути и 20 секунди. За малко над 3 часа бях на половината от дистанцията, след което насрещните течения станаха много силни", разказва той.

НАСКОРО: Ново историческо постижение на Петър Стойчев: Световен рекорд вече е български (ВИДЕО)

Какъв световен рекорд иска да постави Петър Стойчев?

Въпреки че предизвикателството Oceans Seven е завършено, родният спортист си постави нова цел - да изплува още веднъж Ламанша, за да подобри световния рекорд за преплуване на седемте маратона от Ocean Seven за най-кратък период от време.

"Настоящото постижение е на Анди Доналдсън. Той стана първият в света, успял да преплува и седемте маратона в рамките на 1 година - от 7 август 2022 до 27 юли 2023 г. За петте месеца от средата на март 2024 г. до средата на август 2024 г. успях да преплувам шест от седемте си маратона от Ocean Seven. Затова реших да преплувам отново Ламанша, за да опитам да подобря рекорда и да стана първият човек в света, постигнал Oceans Seven за половин година!", обясни Петър Стойчев.

ОЩЕ: Таня Богомилова: Премията ми за олимпийската титла беше 2000 долара

Горд на седма степен! Първи българин с Oceans Seven! Успях да преплувам и последния, седми маратон в открити води от...

Публикувахте от Petar Stoychev в Сряда, 14 август 2024 г.
Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес