Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голямата надежда на България за олимпийско злато: Карлос Насар

18 юли 2024, 11:30 часа • 8154 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Той е роден във Франция, но живее в сърцата на всички българи. Той премина през своя личен катарзис, за да се фокусира изцяло върху спорта. Той е хегемонът на Европа в категория до 89 килограма. Той не спира да подобрява световни рекорди. Той е родната надежда за олимпийско злато. Той е Карлос Мей Насар!

Херкулес от Червен бряг е готов да триумфира в родния Париж

"Херкулес"-ът от Червен бряг има всички възможности да триумфира на Игрите в Париж 2024. Освен че завоюва титлата на последното Европейско първенство в София, Насар постига умопомрачителни резултати на тренировки, както и на състезания на местно ниво. Цяла България е вперила поглед в 20-годишния талант. Как обаче започва всичко за него?

ОЩЕ: Велик! Карлос Насар пак помете световен рекорд, но няма да му го признаят

Карлос Насар

Началото на пътя за Карлос Насар

Карлос е роден на 12 май 2004-та в Париж. Майка му е българка, а баща му – ливанец. Още в дебюта си на голямо състезание става европейски шампион за юноши на 14-годишна възраст в Милано. По-късно се окичва със злато от Световното за кадети до 17 години в Лас Вегас и от Европейското до 15 години в Ейлат.

Първи стъпки при мъжете

През пролетта на 2021 година прави първия си подвиг при мъжете. Той грабва сребро на шампионата на Стария континент в категория до 81 кг, като остава само на един килограм от италианеца Антонио Пицолато. През 2022-ра в Богота записа световен рекорд в изтласкването, но заради "0" в изхвърлянето остава без медал в двубоя.

ОЩЕ: "Ако Насар се съгласи да вдига за друга държава, ще го направят спортист №1 на България"

Карлос Насар

Преломният момент в живота и кариерата на Карлос Насар

Така се стигна до преломния момент в кариерата на Карлос Насар. В края на юли 2022 година той е заловен да шофира край Поморие под въздействие на алкохол и наркотици. Първоначално щангистът отрича, но през октомври прави пълни самопризнания. През януари 2023 година е осъден на 3 години изпитателен срок и глоба от 450 лв.

Хегемонът в Европа Карлос Насар

Събитията променят родния състезател, който коментира темата обширно в много интервюта. Той си е взел поуките от грешката и е концентриран изцяло в спорта. Това говорят и скорошните му постижения. На Европейското първенство в Ереван през 2023-та печели златен медал, като поставя световни рекорди в изтласкването и в двубоя. На шампионата на Стария континент в София през 2024 триумфира както в двете движения, така и в общо класиране.

В богата витрина на Карлос Насар липсва единствено олимпийско отличие. Той обаче си е поставил по-висока цел - титла от Париж 2024. Един от основните му конкуренти - китаецът Ли Даин, няма да участва в надпреварата, което е голям плюс за нашия представител. Така "Херкулес"-ът от Червен Бряг има огромната възможност да се качи на върха на почетната стълбичка в своя роден град и да накара цяла България да се гордее!

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: Трансферът на Гриша Ганчев, който бленува да завоюва олимпийска титла за България

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес