Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фигуристката вещица, гръцката трагедия и излетелият скиор: Спортните "катастрофи" на петък 13-ти

13 септември 2024, 14:48 часа • 1532 прочитания

Най-дългата дума, позната в спортната сфера, е съчетание от три гръцки думи - paraskevi означава "петък", dekatria - "тринадесет" и phobia - "страх", а именно - страх от петък 13-и. Спортистите са изключително суеверни. Например тенисистите внимават по отношение на държането на три топки едновременно. Каубоите на родео пък винаги поставят първо десния си крак в стремето. Някои играчи се страхуват да носят № 13, но не и бейзболистът на "Бруклин Доджърс" Ралф Бранка. Той дори закачливо позира с черни котки преди плейофите на отбора му през 1951 г. 

Петък 13-ти - ден на събития в историята на Олимпийските игри

Петък 13-и се пада по време на Олимпийските игри три пъти през последните 60 години. Всяко от тези събития доведе до зловещи, дори страховити, заглавия. Нека се върнем назад във времето..

Сълзите на бъдещата шампионка

По време на Зимните олимпийски игри през 1976 г. в Инсбрук, Австрия, 19-годишната американка Дороти Хамил, състезаваща се в дисциплината свободно пързаляне, излиза на леда с четирилистна детелина, прикрепена към роклята ѝ. Преди Хамил да започне програмата си, тя погледна към тълпата в "Олимпиахале" и видя един знак. "Кой от Запада? Дороти!" - гласеше той.

Дороти Хамил

Хамил, мислейки, че я наричат вещица, започна да плаче, преди да осъзнае, че знакът е имал положително значение. Той означаваше коя фигуристка - Хамил или холандката Даяна де Льов - може да победи източногерманката Кристин Ерат. В крайна сметка и двете успяха. Хамил спечели свободното пързаляне, както и кратката програма, за да вземе златото. Де Льов получи сребро, изпреварвайки Ерат.

Най-неуспешната Олимпиада на САЩ

Отново на Зимните олимпийски игри този път в Нагано, Япония, през 1998 г. се случиха няколко забележителни събития. Отборите на двойки Горди Шиър и Крис Торп и Марк Гримет и Брайън Мартин спечелиха първите два медала по шейни в историята на САЩ - сребърен и бронзов. В хокея очакваният двубой между САЩ и Швеция не успя да оправдае очакванията. Петер Форсберг и шведите спечелиха с 4:2, което постави началото на една незапомнена Олимпиада за мъжете на САЩ.

Херман Майер

Но най-страшният петък 13-и от заглавията идва в спускането по ски алпийски дисциплини. В може би най-запомнящото се видео от Игрите австриецът Херман Майер излетя във въздуха и се разби в мрежата. По някакъв начин той се измъкна, а три дни по-късно Майер спечели супер-гигантския слалом.

"Съвременната гръцка трагедия" на Игрите в Атина

На Игрите в Атина през 2004 година, на сутринта на петък 13-и, жителите на столицата се събуждат със страшна новина. Двамата най-известни лекоатлети на страната бяха в болница след инцидент с мотоциклет. Това се превърна в пълномащабен спор заради пропускане на допинг тест. Константинос Кентерис, олимпийският шампион на 200 м от 2000 г., и Катерина Тану, сребърната медалистка на 100 м от 2000 г., така и не се състезаваха на домашния си формат. Наричат я съвременна гръцка трагедия. Кентерис беше фаворит за запалване на олимпийския котел тази вечер. И двамата бяха опозорени и погълнати от допинг скандал.

Константинос Кентерис

По-късно същата вечер златен медалист, ветроходецът Николаос Какламанакис имаше честта да запали котела на единствената церемония по откриването, провеждана някога в петък 13-и.

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес