Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да станеш олимпийски маратонец за 6 месеца: Абсолютният дебютант, който покори Париж 2024!

10 август 2024, 16:11 часа • 3793 прочитания

"Бегачите" е спортна рубрика на Actualno.com с автор Стефан Йорданов, посветена на най-интересните събития от света на бягането.

Олимпийският маратон в Париж 2024 предложи голяма изненада, след като фаворитът за титлата Елиуд Кипчоге "фалира" и не успя да завърши 42-километровата дистанция. Друга легенда - Кенениса Бекеле, финишира едва 39-ти. Победител пък стана етиопецът Тамират Тола, при това с нов олимпийски рекорд от 2:06:26 ч.

Матиас Кибурц: от ориентирането до маратона

Извън светлината на прожекторите на маратона в Париж обаче остана един швейцарски атлет, чиято история заслужава да бъде разказана. Матиас Кибурц е име, което не е познато на маратонския свят. И това е напълно нормално, след като неговият дебютен маратон бе пробяган едва през април тази година - с резутат 2:07:44 ч (и покрит олимпийски норматив).

Матиас Кибурц

Кибурц има заложби за маратон още през 2014-а, но дебютира десетилетие по-късно

Преди да стигнем до олимпийския дебют на този швейцарец в едва втория му официален маратон, нека върнем лентата назад до 2014 година. По това време Матиас Кибурц вече се е утвърдил като един от най-добрите състезатели в света в неолимпийския спорт ориентиране. Това, което несъмнено го отличава от конкурентите му, е неговата физика.

Страхотната му физическа подготовка се вижда не само от класиранията по европейски и световни първенства, но и от регулярните функционални изследвания, на които се подлага. През 2014-а Кибурц прави поредния тест, след който му казват, че неговите резултати са оптимални за маратонско бягане.

Готвейки се за състезания по ориентиране, Матиас е успял да развие физическа подготовка за дистанция, която му е далечна. Швейцарецът не обича асфалтови бягания: предпочита да бяга в планината, и то рядко по пътеки - предимно в гората, в неравен терен. Но специалистите в спортния център са категорични: Кибурц има заложби да стане маратонец от световна класа.

ОЩЕ: Бягане до отказ: Лабораторията, която обединява спорта и науката (ВИДЕО)

Матиас Кибурц

Тренирайки ориентиране: Кибурц става по-подготвен от най-добрия маратонец на Швейцария

Докторът, който изследва Кибурц, прави справка с резултатите на друг швейцарски маратонец - Виктор Ротлин. Специалистът в маратонското бягане е бронзов медалист от Световното първенство през 2007-ма, както и европейски шампион от 2010-та. Неговите функционални резултати обаче са по-слаби от тези на Кибурц - нещо, което докторът съобщава и на двамата атлети.

Въпреки невероятните си показатели, Матиас Кибурц не иска и да чуе за маратон. Неговият фокус е насочен към любимия му спорт: ориентирането. Така Матиас продължава да се готви целенасочено за най-големите първенства по ориентиране. Той печели десетки медали от световни и европейски първенства, като титлите му от такива шампионати са двуцифрен брой.

Световният рекорд на 50 км на бягаща пътека

В началото на 2020 година, когато коронавирус пандемията застига света, Кибурц решава, че е удачен момент да направи експеримент с тялото си. Докато светът е затворен, швейцарецът атакува световния рекорд на 50 км на бягаща пътека. На 16 април 2020 г. той поставя нов световен рекорд с резултат от 2:56:35 ч (3:32 мин/км), като привлича интереса и на легендарния ултрамаратонец Килиан Жорнет, който гледа бягането му в реално време.

Шампион в ориентирането, шампион и в дългите бягания

През същата година Кибурц печели още няколко престижни състезания по бягане извън ориентирането: става шампион на Swiss Alpine Marathon, който е с дължина от 42,7км с 1324 м положителна денивелация, като подобрява рекорда на трасето с 10 минути. Две години по-късно Кибурц печели и престижното състезание Гран при на Берн на 10 мили. Тези състезания само потвърждават това, което показват неговите функционални резултати от 2014 година.

През 2023 година Матиас Кибурц се посвещава на Световното първенство по ориентиране, което е в родината му Швейцария. Той успява да стане световен шампион на родна земя на средна дистанция и в щафетите, както и да спечели сребро в дългата дистанция. След това през октомври 2023-а Кибурц печели и две европейски титли и сребро на шампионата в Италия.

Матиас Кибурц

6-месечният път до олимпийската мечта

След изключително успешния си сезон в ориентирането Матиас Кибурц е готов да се посвети на това, което са му казали преди почти десетилетие - класическата маратонска дистанция от 42 километра и 195 метра. Неговата цел обаче е много по-амбициозна: Кибурц иска да покрие норматив за Олимпийските игри в Париж, които са едва след 10 месеца от поставянето на целта.

За да се подготви за маратона, Матиас Кибурц се обажда на най-добрия швейцарски маратонец - Виктор Ротлин. Онзи маратонец, за когото вече стана дума, че в най-добрите си години е бил с по-слаби функционални показатели от тези на Кибурц. Двамата започват съвместна работа, за да покрият олимпийския норматив от 2:08:10 ч. (подробности за маратонския блок на Кибурц вижте ТУК).

Подготовката на Кибурц върви по план - и той вижда осезаемо подобрение във формата си, като работи усилено не само върху дългите бягания, но и върху тренировките във фитнес залата. Първата индикация за отличната форма на Матиас идва на Държавния шампионат по полумаратон на Швейцария през март, където той спира хронометрите на 1:02:25 ч (2:58 мин/км).

Покритият олимпийски норматив в маратона

На 7 април идва и големият ден за Кибурц: стартира в Маратона на Париж в опит да слезе под бариерата от 2 часа, 8 минути и 10 секунди, за да си осигури билет за френската столица няколко месеца по-късно. И Матиас успява да изпълни целта: в дебютния си маратон той финишира за време 2:07:44 мин. (3:02 мин/км), което е трето най-добро време на маратон в швейцарската история.

След като целта е изпълнена, Кибурц насочва фокуса си към олимпийския маратон. Той обаче не губи страстта си към любимия спорт ориентиране. През месец май - три месеца преди Париж 2024, Матиас стартира в една от най-големите щафети по ориентиране в света: Тиомила. И прави никак лошо бягане на последен пост, извеждайки тима си от девето до шесто място (макар и да губи финален спринт срещу финландски състезател).

Полумаратон на Европейското в Рим преди маратона на Олимпийските игри в Париж

След краткото "отклонение" от маратона Кибурц продължава подготовката си, която включва и участие в полумаратона на Европейското първенство в Рим. Там той финишира 21-ви с 1:03:07 ч. След това Кибурц се насочва към втория си официален маратон - този на Олимпийските игри, в който целта е възможно по-предно класиране.

В сутрешните часове на 10 август Кибурц застана на старт на олимпийския маратон с още близо 80 маратонци от цял свят. Водещите африкански нации имаха много сериозно присъствие: 9 кенийци, 9 етиопци, 8 еритрейци, както и още куп елитни маратонци, трениращи цял живот за дългите бягания в леката атлетика. И сред тях един ориентировач, който се готвеше да избяга едва втория маратон в живота си.

Матиас Кибурц

Кибурц победи Бекеле, Кипчоге и най-добрия швейцарски маратонец

Матиас Кибурц преизпълни целта си: не само се класира за олимпийския маратон, но завърши и на престижното 30-то място. Той даде резултат от 2:11:32 ч - на около пет минути от победителя. Зад него останаха и две от най-големите легенди в дългите бягания - Кенениса Бекеле и Елиуд Кипчоге, както и неговият сънародник и уж най-класен маратонец на Швейцария Тадесе Ейбрахам (държи националния рекорд с 2:05:10).

И ако се чудите дали Кибурц ще продължи кариерата си в маратона, отговорът е "не". Защото сърцето му е другаде - в ориентирането. И още през есента Матиас ще се завърне към любимия спорт, с карта и компас в ръка, както гласеше и плакат на неговата агитка покрай маратонското трасе в Париж.

Световният шампион по ориентиране Матиас Кибурц: един абсолютен дебютант в маратона, който покори Париж 2024 за 6 месеца!

Автор: Стефан Йорданов

ОЩЕ от "Бегачите": Боян Иванджиков защити титлата си на Купа България навръх 70 години ориентиране у нас

Матиас Кибурц

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес