Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудесно! Антоанета Стефанова трета на престижен турнир по шахмат в Китай

22 юли 2024, 14:53 часа • 1794 прочитания

Гросмайстор Антоанета Стефанова зае третото място на престижния турнир по ускорен шахмат в Сиан, Китай. Надпреварата се провежда за пети път в китайския град, който събира на едно място по-голямата част от най-силните шахматисти в света, като организатор е Китайската шахматна федерация.

Турнирът в Сиан събира най-силните шахматисти в света

Сред участничките в тазгодишното издание бяха китайката Цзю Вънцзюн, която е настоящата световна шампионка, Тан Чжон - бивша световна шампионка, 14-годишното чудо Миаои Лу и Антоанета Стефанова. Родната ни шахматистка е бивша световна шампионка, тя е участник в девет олимпиади, в които изиграва 84 партии, като 33 от тях са победи.

Антоанета Стефанова

45-годишната Стефанова приключи турнира, който се състои от девет кръга с актив от 6 точки. Втората остана гъркинята Ставрула Цолакиду също със 6 точки, а победителка стана Тан Чжони с 6,5 точки.

Стефанова записа 5 победи, 2 ремита и две загуби по пътя си към третото място на китайския турнир. Най-впечатляваща обаче бе победата ѝ над световната шампионка Цзю Вънцзюн, което позволи на българката да се изкачи от четвърто на трето място в крайното класиране.

Участие в турнира взеха общо 20 шахматистки от цял свят, а средният коефициент беше 2358 ЕЛО точки.

ВИЖТЕ СЪЩО: Григор Димитров остава в топ 10 на света, Мико Кузманов се завърна в топ 300

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес