Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боряна Калейн вече пренаписа историята! Време е за олимпийски реванш в Париж

24 юли 2024, 11:30 часа • 7466 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Боряна Калейн е една от големите надежди на България за медал на Олимпийските игри в Париж. 23-годишната ни грация вече пренаписа историята на Европейското първенство в Баку през 2023-та, когато стана абсолютна шампионка на Стария континент - титла, която страната ни за последен път печели 29 години по-рано.

Боряна Калейн ще атакува медалите в Париж 

На Игрите в Токио 2020 Калейн финишира пета и определено иска да вземе своя личен олимпийски реванш. На изминалото европейско в Будапеща тя загатна за класата си със злато на обръч и с бронз на бухалки, но със сигурност може да покаже повече. Под наставленията на Мария Памукова, с която работи заедно от много дълго време, софиянката е устремена към челните позиции в крайното класиране във френската столица.

ОЩЕ: Иранската бунтарка, която мечтае българският химн да зазвучи в Париж: Кимия Ализаде

Боряна Калейн

Белезите на успеха за Боряна Калейн

Боряна Калейн е родена на 23 август 2000 г. Започва да тренира на 6-годишна възраст при Марияна Памукова в клуб "Левски-Триадица" в София. Тя е най-опитната гимнастичка в националния отбор и участва на младежки първенства от 2008-а. В тийнейджърството си претърпява няколко тежки контузии, но не се отказва от художествената гимнастика.

"Аз просто обичам този спорт. Това е моят живот, наистина. Претърпях три операции, но никога не съм спирала да обичам художествената гимнастика. Наистина се надявам на Олимпийските игри в Париж да постигна същия успех като българския ансамбъл в Токио", каза преди дни Боряна пред "Ройтерс".

Дните до Париж

Богатата витрина на Боряна Калейн

Тя може да се похвали с богата витрина, изпълнена с множество отличия. През април грацията триумфира на Световната купа в София. Преди година пък остана втора на Световното във Валенсия на бухалки и лента. На шампионата на Стария континент в Тел Авив 2022 грабна злато на топка и лента, сребро в многобоя и бронз на обръч. Назад във времето Боряна Калейн спечели още редица медали, но сега на хоризонта е Париж 2024.

Буба иска медал от Олимпийските игри 2024

"Наистина се надявам на медал. Моите съчетания ще представят моя живот в гимнастиката. Обръчът е началото - моето детство. Топката е моментът, в който започнах да печеля медали. Бухалките ще представят трудните моменти - когато не знаеш дали има причина да правиш това, което правиш и си уморен. А лентата ще бъде финалът, защото тогава открих силата в себе си и повярвах, че мога да направя всичко", коментира тя пред "Ройтерс".

Състезанията по художествена гимнастика във френската столица ще се проведат от 8 до 10 август. Боряна Калейн, Стилияна Николова и ансамбълът са готови за нови олимпийски подвизи за България след титлата на "диамантените момичета" от Токио 2020.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: Кирил Милов: Шампионът, на когото съдбата му се усмихна за нов олимпийски опит

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни "Дните до Париж"

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес